Следвайте ни

Турция със зловещ рекорд на новооткрити вирусоносители

Истанбул и Измир са в разгара на 3-и връх на пандемията на коронавируса

viber icon

Няколко турски мегаполиси, включително Истанбул и Измир, преминават през трета вълна от коронавирусната пандемия, заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа в изявление за пресата късно снощи.

Коджа каза още, че Бурса и Измит в северозападна Турция също преживяват третата вълна, призовавайки нацията стриктно да спазва правилата за хигиена и социално дистанциране.

Освен това министърът заяви, че натовареността с коронавирус продължава да се увеличава в почти всяка турска провинция.

"Отсега нататък ще разкриваме ежедневно всички безсимптомни случаи на COVID-19", каза Коджа, съобщавайки дневните цифри.

"Днешният брой на положителните случаи е 28 351, а 6 814 са симптоматичните случаи (това беше цифрата обявявана до сега), а броят на жертвите е рекордно висок 168 души", добави той.

Така Турция днес вече е на пето място в света по брой новооткрити заразени с COVID-19, след САЩ, Индия, Полша и Бразилия. Веднага след Турция са Русия, Италия, Германия, Украина и Испания. 

"Броят на случаите в страната се е увеличил с 50% в 15 провинции през последната седмица," каза Коджа. В това число е и област Одрин, все още предпочитана за пазаруване от много Българи. 

Общо 3911 пациенти са се възстановили през изминалия ден.

В цялата страна са направени около 164 547 теста за COVID-19, като общо към днешна дата те достигнаха 17,73 милиона.

Броят на пациентите в критично състояние сега е 4641.

Koджa каза, че се пускат в експлоатация нови лаборатории, и капацитетът за ежедневно тестване в страната ще достигне над 200 000 през следващите дни.

Той подчерта, че ситуацията с вируса се е влошила в страната от втората седмица на октомври.

Ако хората не следват изцяло мерките, строгите ограничения ще бъдат неизбежни, добави той.

Министърът подчерта, че страната е извършила мащабна работа по разследване, бързо откриване на случаи, ранно лечение и безплатно снабдяване с лекарства за пациенти, изолирани у дома.

Кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който в последните дни оспори предоставените данни за смъртните случаи в страната, заяви в Туитър по повод новото представяне на данните за коронавирус. "Най-добре е да не се страхуваме да говорим истината.  Прозрачните данни, които оповести министър Фахреттин Коджа днес, се надявам, че ще бъдат крайъгълен камък за страната ни, в борбата срещу пандемията." 
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?