Следвайте ни

Стряскащ феномен! "Суперзаразители" пръскат COVID-19 наред

viber icon

Тревожен феномен хвърли нова светлина върху начина, по който се пренася коронавирусът.

Осем процента от хората, инфектирани с новия коронавирус в Индия, са разпространили заразата сред почти две трети от засегнатите от COVID-19, предаде Франс прес.

Този феномен показва на практика колко са опасни "суперзаразителите", констатира проучване, публикувано в американското научно списание "Сайънс". От него става видно, че децата на възраст под 14 години са най-големите разпространители на вируса, предава БТА.

 Индия е с население от 1,3 милиарда души. Досега броят на заразените с COVID-19 възлиза на 6,3 милиона души. Страната се нарежда на второ място след САЩ по този показател, като 98 000 индийци не можаха да се преборят с болестта и починаха по време на пандемията. Според екипа на Раманан Лаксминараян, 70 процента от заразените не са предали на никого коронавируса. Но една малка група от 8 процента от инфектираните, е причинила 60 процента от новите случаи.

Изследователите са проучили през месец август начините на разпространение на патогена сред повече от половин милион души, изложени на контактни и сред 85 хиляди потвърдени случаи. Наблюденията са били осъществени в Андхра Прадеш и Тамил Наду с население от 118 милиона души.

"Нашето проучване установи, че при въвеждането на карантинните мерки трябва да се вземе предвид факта, че всички хора не предават по еднакъв начин заразата и че децата играят важна роля във веригата по разпространението й", изтъкна г-н Лаксминараян.Той е директор на Центъра за динамика на заболяванията, за икономика и политика във Вашингтон.

Изследването е обхванало десетки хиляди медицински работници, които са проследили контактите на заразени лица в продължение на последните 6 месеца./ 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?