Следвайте ни

САЩ: Предложението на Китай е катастрофално

Вашингтон плаши Пекин със санкции

viber icon

Съединените американски щати описаха като „катастрофално” предложената от Китай законодателна промяна, която засяга националната сигурност на Хонконг – район, който е със специален административен статут.

„САЩ осъждат предложението за едностранно и произволно налагане на законодателство за националната сигурност на Хонконг”, каза американският държавен секретар Майк Помпео, предаде агенция „Ройтерс”.

Американски сенатори заявиха, че ще внесат законодателни предложения за налагане на санкции срещу китайски официални представители заради подготвяния от Пекин нов закон за защита на националната сигурност в Хонконг. В закона се предвижда подсилване на "механизмите за прилагане" на сигурността в полуавтономната територия след вълната от продемократични протести миналата година.

 

"САЩ настойчиво призовават Пекин да преразгледа своето катастрофално предложение, да спазва международните си задължения и да уважава високото ниво на автономия, демократичните институции и гражданските свободи на Хонконг, които имат ключово значение за запазване на специалния му статут съгласно американския закон", заяви Помпео. Великобритания също очаква Китай да уважава правата и свободите на Хонконг и е ангажирана да гарантира автономията на района.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?