Следвайте ни

Руски учени: Коронавирусът може да увреди мозъка

viber icon

Руски вирусолози предупредиха за нови страшни последици, до които може да доведе заразяването с COVID-19. 

Заключенията са на известни учени от политехническия университет в Санкт Петербург, Института по биология към Тюменксия държавен университет и Новосибирски държавен университет. Специалистите предупреждават, че коронавируса може да доведе до некроза на мозъка, пише zdrave.to. 

Учените обясниха, че патогенът може да унищожи мозъчната тъкан и да има отрицателен ефект върху сърдечносъдовата система. Отбелязва се също, че коронавирусът може да причини неврологични усложнения, без да засегне белите дробове. Загубата на миризма може да показва нарушение на мозъка.

Професорът на политехническия университет в Санкт Петербург на Петър Велики, ръководител на научните изследвания в областта на молекулярната вирусология и онкологията, Андрей Козлов заяви, че грипът и херпесните вируси, както и новият вид коронавирус, могат да доведат до смъртта на мозъчните клетки.

„В няколко статии беше отбелязано, че някои пациенти с COVID-19 не са имали белодробни дисфункции, но са наблюдавани проблеми със съзнанието или епилептични симптоми. Заедно с отбелязаната по-рано загуба на вкус и мирис, подобни симптоми могат да показват коронавирусна инфекция на мозъчната тъкан“, обясни професорът.

Увреждането на мозъчната тъкан може да се развие поради факта, че клетките на имунната система, заразени с коронавирус, започват активно да отделят цитокини в кръвта, казва Николай Карпов, служител на Института по биология, Тюменския държавен университет.

„Този клас вещества включва около сто сложни протеина, участващи в много имунни и възпалителни процеси в човешкото тяло“, обясни биологът и добави, че вирусът може да проникне директно в мозъчната тъкан. Според него в редки случаи грипът и други остри респираторни вирусни инфекции също могат да причинят мозъчно увреждане.

Началникът на лабораторията по биотехнология и вирусология, Новосибирски държавен университет, член-кореспондент на Руската академия на науките Сергей Нетесов се съгласи, че вирусът наистина може да засегне мозъка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?