Следвайте ни

Разкриха кога започва масовата ваксинация у нас

viber icon

Началото на масовата ваксинация на населението в България зависи основно от това кога ваксините ще получат разрешение за употреба и кога компаниите ще започнат доставките. Очакванията ни са за средата на март или април, заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Днес в страната пристигнаха нови 14 040 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" - "Байонтек". Това са количествата, които не пристигнаха миналата седмица.

Други 83 хиляди дози от същия производител се очакват през февруари, а през март - 104 хиляди, като за март количеството не е уточнено окончателно.

В края на седмицата се очакват в страната да бъдат получени 3600 дози от ваксината на Модерна. 

Ако ЕК издаде разрешение, февруари се надяваме да има доставки и от оксфордската ваксина. 

"Когато някой от нас коментира брой ваксинирани лица винаги поставяме условия колко компании се включват. От 2 компании се очакват 2,2 млн. дози, което означава, че толкова могат да бъдат ваксинирани до края на годината. Ако дойдат по-рано, могат да бъдат ваксинирани до юни месец", каза още Кирилов.

Няма притеснения, че първите две одобрени ваксини не действат на бразилския и африканския щам. 

"На този етап няма данни ваксините да не действат на новите щамове. Постоянно се правят изследвания, към момента няма такива пояснения. Нищо не е категорично, но важното е, че всички експерти в ЕС работят много в тази посока", добави той, пише dnes.dir.bg .

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

25.01.2021 | 18:31

Демек, нищо не се знае, аман от вас, Марица. :D :D :D

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай