Следвайте ни

Проф. Кантарджиев обясни докога ще продължи извънредната обстановка

viber icon

Не смятам, че ще се стигне до затваряне на училища. Родителите и учениците са отговорни. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред bTV.

Според него може да има леко увеличение на случаите, като подчерта, че досега установените заразени ученици и преподаватели не са се инфектирали в училище.

 Над 500 ученици са под карантина до момента. При контакта на учениците сега - след първата седмица в училище - се очаква увеличение на заболелите, но е важно по места как се спазват мерките, обясни той.

"Юни се избърза с пускането на балове, на спортни срещи и на нощните заведения - тази много мощна част от икономиката ни", така Кантарджиев коментира движението на заболяването у нас през последните месеци.

Кантарджиев бе категоричен, че маските намаляват разпространението на заразата. "Разбирам, когато някой европеист говори против маските. Когато колеги лекари говорят против маските и мерките - не разбирам. Това е само за тяхно лично удовлетворение", коментира Кантарджиев. И даде пример, че ако имаме индекс на разпространение 1 към 2 или един човек заразява двама - при носене на маски той става 1 към 1.

Той подчерта, че маските не спират 100% вируса, но няма нито една научна статия, която да ги сочи като безполезни или вредни. И добави, че навлизайки в сезона на гриповете, маските допълнителни създават защита и от тях.

"Ще има продължаване до края на ноември на извънредната епидемична обстановка. Прекалено е пак да има изолация по къщите", коментира той и добави, че се надява да не се стигне до това. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Много  учени

Много учени

21.09.2020 | 11:00

В медицината но малко от тях си служат с медицинска терминология.Повечето говорят като полицаи, като въдворители на ред!Вие учените медици трябва да намерите лекарство и така да въдворите ред.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?