Следвайте ни

Проф. Иво Петров: Трябва да спрем да се страхуваме от COVID-19

viber icon

Не съм изненадана от увеличението на случаите на заразени с коронавирус. В момента няма никакви мерки.

Според мен мерките трябваше да отпадат една по една. В началото те бяха много строги, за да се опазят човешки животи. После се притеснихме, че с тези мерки ще счупим икономиката и ги разхлабихме. Сега се получава нещо странно, мерки няма, но икономиката също страда, защото примерно се отменят чартърни полети с туристи заради многото нови случаи.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият здравен министър д-р Таня Андреева по повод рекордните случаи на новозаразени с COVID-19.

"Едно е ясно за коронавируса - някои го карат без симптоми, а други го прекарват доста по-тежко.

Последните данни сочат, че имунитетът срещу COVID-19 не е толкова траен и има опасност от една реинфекция. За мен основен проблем са хората, които са безсимптомни и пренасят вируса. Точно с тях трябва да се работи. Аз съм привърженик на малко по-строгите мерки, не каквито бяха в началото, но съм твърдо против събиранията на много хора в затворени пространства и заведения. В това отношение аз съм консервативна и не съм сигурна, че стадният имунитет ще помогне чак толкова много", разкри д-р Андреева.

Заедно с нея гост в студиото беше и кардиологът проф. Иво Петров.

"Винаги съм призовавал да се вади статистика и на починалите от други от болести в България, а не само от COVID-19. Само днес от сърдечно-съдови заболявания са починали около 300 българи, а от коронавирус починалите са двама. Днес преглеждах пациентка, която се е оплаквала от задух, и е било отказано лечение преди време заради страха от COVID-19. Трябва да спрем да се страхуваме от COVID-19. Трябва да свикнем да живеем с него.

За COVID-19 няма специфична подготовка, защото няма специфично лечение. Всяка една българска болница е подготвена да лекува инфекции, защото COVID-19 е една инфекция. Отново ще повторя, че трябва да спрем да се страхуваме от коронавируса. Системата и болниците са по-подготвени са интензивно лечение на пневмонии, включително и COVID-19. Със сигурност трябва да спазваме трите Д-та. Науката се развива и всеки ден научаваме нещо ново за този вирус. Аз съм оптимист и съм убеден, че ще се справим.

България е една от страните с най-малко смъртни случаи. При нас 80% от заразените прекарват като настинка тази инфекция и смятам, че нещата не са толкова черни, колкото се опитват да ги представят някои.

 

Повече по темата гледайте във видеото тук

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?