Следвайте ни

Проф. Аргирова: Трябва да продължим да спазваме мерките за хигиена

viber icon

Вирусологът професор Радка Аргирова коментира пред БНР данните по отношение на проведените тестове на 1016 полицейски служители, които станаха повод от Националния оперативен щаб да кажат, че още е рано да се изследва дали има имунитет сред българските граждани.

„Очаквах тези резултати. Още в края на февруари, когато все още едва се говореше за този вирус у нас - тогава беше рано да правим изследвания за антитела. Вече минаха два месеца оттогава а все по-често и по-често забелязваме пълно съвпадение между резултатите от изследванията за антитела и резултатите от вирусния товар – т.н. PCR", каза тя, като допълни, че това е много полезно изследване.

"Ако има повече такива – с ще се още по-широки контингенти, би било чудесно“.

Ненавлизането на вируса „се дължи изключително на ограничителните мерки“, които са били поставени рано, каза още тя.

По думите й това означава, че трябва да продължим да спазваме мерките по отношение на личната хигиена и личното носене на предпазните средства.

"Може би е възможно малко да се охлабят тези мерки, мисля че е възможно, които са предприети - да си седим вкъщи, но само с маски трябва да се ходи и да се спазва абсолютно личната хигиена. Няма как иначе да бъде спрян един вирус, който се разпространява по капков път“.

Няма гаранция, че полицаите, чиито проби днес са отрицателни, няма да се заразят, предупреди вирусологът. Тя работи с двама бизнесмени, които предложиха масово тестване, за да може постепенно да се връщат на работа тези, служители, които са с отрицателни резултати.

Аргирова коментира, че при IgM тест с положителен резултат, трябва да се направи и PCR тест.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?