Следвайте ни

Пробив! Pfizer/Biontech не само лекува COVID, но и спира заразяването

viber icon

Изненадващ лъч надежда в борбата срещу коронавируса - ваксината Biontech не само работи срещу болестта, но и предотвратява заразяването с нея, съобщиха Вероника Хакенброх, Мартин Мюлер и Томас Шулц в „Дер Шпигел“.
 

Според първоначалните резултати ваксината от Biontech и нейния американски партньор Pfizer очевидно до голяма степен предотвратява предаването на коронавирус. Заключенията са от голямо изследване, проведено съвместно с израелското министерство на здравеопазването.


Установено е, че ваксината е 89,4% ефективна за предотвратяване на инфекции сък Sars-CoV-2. За по-нататъшния ход на пандемията това послание може да бъде решаващо по няколко начина.

Около една трета от населението в Израел вече е ваксинирано. Ето защо беше възможно за първи път да се наблюдава на широка основа как действа ваксината и влияе върху пандемията. Като цяло в проучването очевидно са включени данните от около 1,7 милиона ваксинирани. Резултатите бяха очаквани с нетърпение, тъй като клиничните изпитания за одобрение на ваксините само изследваха колко ефективно се борят с болестта Covid 19. По-рано не беше ясно дали ваксинираните хора все още могат да предават вируса.

Очакванията бяха сдържани и шефът на Biontech Угур Шахин предполагаше, че ваксината му може да предотврати най-много 60% от инфекциите.

Резултатът всъщност беше изненадващо ясен: Докато само 1842 инфекции на Sars-CoV-2 са се появили в групата на хората, които са били ваксинирани два пъти, което съответства на честота от 11,5 на 100 000 човеко-дни - т.е. 11,5 инфекции на 100 000 дни, в контролната група на неваксинираните е имало 76 797 инфекции, което съответства на честота от 114,4, която е около десет пъти по-висока.

Практическите данни от Израел показват намаляване на инфекциите при все по-големи слоеве от населението. Това предполага, че ваксинираните хора не само се предпазват, но и предпазват другите.

Изследването все още предстои да бъде публикувано на сървъра за предпечат и в специализирано списание. Поради тази причина подробните данни все още не са коментирани от Biontech и Pfizer. Почти 22-страничните заключения обаче станаха известни в Израел.

Фактът, че ваксината Biontech не само е предотвратила симптомите на болестта Covid-19, но очевидно е предотвратил и инфекцията със Sars-CoV-2 в Израел в почти 90 процента от случаите, е добра новина по няколко причини.

Ако резултатите от Израел бъдат потвърдени, новата фаза на пандемията, започнала с масовата ваксинация, вероятно ще бъде по-малко опасна. Ако ваксинацията беше само за защита срещу симптомите на Covid-19 в голям процент от случаите, в най-лошия случай ваксинираните биха могли да се превърнат в армия от асимптоматично заразени хора, които, мислейки, че са в безопасност, заразяват други.

Тогава самите имунизирани ще бъдат защитени от сериозно протичане на болестта - но всички останали, докато не бъдат сами ваксинирани, са още по-изложени на риск.

Ако, от друга страна, почти 90 процента от ваксинираните всъщност вече не заразяват със Sars-CoV-2, ще бъде много по-лесно да се контролира пандемията през следващите няколко месеца, а ограниченията за контакти може би биха могли да бъдат облекчени и по-рано.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Илия Асенов

Илия Асенов

22.02.2021 | 20:03

От-къде верно за това кратко време, разбраха че и лекува?

Отговори
0 0
Камен

Камен

22.02.2021 | 10:41

Е, да, ама Боко поръчал на Астра Зенека, че били по-евтинки. Така, че не се надявайте...

Отговори
2 3
ТОП

ТОП

22.02.2021 | 08:41

Даже подмадява , лекува суха кожа и косопад , а за кифлите ще ви пораснат гърдите и джуките . На мъжете бицепсите и ще вадите повече пари ! Бързо да се ваксинирате и живота ви се е наредил ....

Отговори
1 5
Граматиков

Граматиков

22.02.2021 | 06:01

Ето една нова причина ваксинираните да са със зелена звезда и да щъкат свободни, а неваксинираните да са с жълта звезда и да се вкарат в лагери. То в Израел има доста и добре пазени.

Отговори
4 2
Няма хинин Няма Аналгин Има само Вакса

Няма хинин Няма Аналгин Има само Вакса

21.02.2021 | 23:49

Апчета веке нема Шъ съ лекуваме с ваксини Разбрахте ли другаре Така каза Шорош Така каза Гейтс Така казаха хайваните еврейски Фармацията им трябва да пичели

Отговори
0 9
Ivan zavet alb11g

Ivan zavet alb11g

21.02.2021 | 23:19

Bostre 4algi net tv radai bokai fokai mostre karaigi v ma6i na mezeta pepsi kaf domat kras bob igra4 lepa brena sega rad veselunaa vriiii i kiiipppii 4algite xaaaa xiiii xoooo bokllll byyyyyllllloooooooo...,,,℅{}¢÷¶¶¶¶¶¶¶¶

Отговори
1 7
С една дума

С една дума

21.02.2021 | 22:26

Ваксинирайте се,ама дали е така,само от Пфайзер си знаят. Как го разбраха за кратко време?

Отговори
5 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай