Следвайте ни

Премиерът нареди: Учениците да се връщат в клас

Борисов прехвърли към парламента решението за купуването на ваксини

viber icon

Учениците да се връщат в клас, край на националната карантина, да се действа локално след изтичане на двете седмица онлайн обучение. Това става ясно от думите на Бойко Борисов, цитирани от пресслужбата на МС.

"Да бъде приложен по-гъвкав подход във всяка една сфера на социално-икономическия живот у нас, така че тя да може да функционира максимално пълноценно в условията на пандемия разпореди премиерът Бойко Борисов по време на работно видеоконферентно съвещание с членовете на Министерския съвет", се казва в съобщението до медиите.

„Искам да не залитате в най-лесното - заповеди за забрани. Искам точно обратното - всеки човек да бъде обгрижен, всеки един бизнес, затова от вас изисквам тази гъвкавост!“, категоричен беше Борисов.

Той нареди всеки от министрите, независимо за коя сфера отговаря - образование, спорт или култура, да е в непрекъснат контакт с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, за да може да се предприемат нужните мерки с цел безопасно провеждане на дейности в контекста на изискванията за ограничаване на разпространението на COVID-19. 

В рамките на онлайн съвещанието министър-председателят Борисов постави специален акцент върху образователната система. Той поиска здравният и образователният министри да предложат решение за продължаването на извършването на образователния процес в условията на кризата от коронавируса.

Целта е след изтичане на двуседмичния срок в сега действащата заповед на министъра на здравеопазването по отношение на училищата, да бъде прилаган локален подход в зависимост от решенията на областните щабове,  епидемичната ситуация (достигнатите прагове) и предложенията на училищата. При университетите решенията ще бъдат взимани от академичните ръководства. 

Премиерът разпореди също Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции да засилят контрола върху карантинираните. „Ако всички контактни се затворят и не излизат, заразяването се спира.

И когато контролът за спазване на карантината се следи от компетентните органи, мерките дават ефект, овладява се заразяването“, отбеляза министър-председателят Борисов.

По време на онлайн съвещанието премиерът Борисов запозна членовете на кабинета с дискусията, която е водил с държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС по време на неформалното видеоконферентно заседание Европейския съвет по въпросите на COVID-19 вчера. Министър-председателят постави акцент върху дискутираната теза за купуването на ваксини, които ще бъдат пуснати на пазара на ЕС. 

Според премиера въпросът е от огромно обществено значение и се отнася до опазване на здравето и живота на всеки гражданин. Министър-председателят подчерта, че темата изисква максимална информираност на населението и широк консенсус затова решението за ваксините може да бъде взето само от парламента, където да се произнесат народните представители.

„Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия. Ако не ни подкрепят, няма да купуваме“, подчерта премиерът Борисов. 

„Много бързо хората забравят кризата - те забравиха свинския грип, птичия грип, африканската чума, а след тях остават само сметки. А този път сметката ще бъде много дебела. Затова - очакваме решението на парламента“, подчерта премиерът Борисов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Нали

Нали

30.10.2020 | 23:00

Заради измислените протести на прецедента цялата държава пламна! Между другото, къде е Мунчо Рашетников? Да не е забегнал към Русия, че тука бай Ставри го чака!

Отговори
4 27
бягство от отговорност

бягство от отговорност

30.10.2020 | 21:36

"По-гъвкав подход" и "да се действа локално" ми звучи като : Всеки да се оправя както може. Декмек, ние от властта не носим отговорност.

Отговори
15 2
Киро

Киро

30.10.2020 | 17:00

То се крие в землянката вече 100 дни изолиран, а пуска публика по мачове, дискотеки и барове, народа да мре.

Отговори
17 6
Пенева

Пенева

30.10.2020 | 16:39

Когато в медицинските проблеми се намеси политиката, резултатите са плачевни! Г-н премиер, не издавайте глупави разпоредби! Нека компетентните медицински лица решават въпросите по пандемията! Заради отпускането на публика по стадионите и нощните заведения през лятото, заразата се увеличи. Сега плъзна и в училищата и университетите! Вече има починали от вируса учители. Вие какво целите?

Отговори
25 5
ДЯДО

ДЯДО

30.10.2020 | 15:46

ЗАЩО ВРЪТНА ГЪЗА БЕ ? НЕЩО СЕ УПЛАШИ . ЗАРАДИ ОСТАВКАТА НАЛИ ?

Отговори
24 8
пит

пит

30.10.2020 | 15:00

То е вече ясно, че им трябват заразени, заради вааксините............

Отговори
21 13
Mqma

Mqma

30.10.2020 | 14:57

Ами той оживя, а ние???

Отговори
21 7
Характеристика

Характеристика

30.10.2020 | 14:34

Мутрата е най -тъпото същество на Земята!

Отговори
30 9
123

123

30.10.2020 | 14:26

Като оставим на страна безмислието на поредната му среднощна идея, нека се фокусираме как един карантиниран човек, кара цяла държава да подскача по неговите безумия. Още рано сутринта наредени пред микрофоните стринки – герб версия „народно събрание“, този висш органа на демокрацията ни, със „завладяваща“ и „задълбочена експертиза“ ни представиха „разпоредил съм“ за тяхно решение и се впуснаха в обстойно аргументиране на „ефектите“ от мярката, драги зрители. Разпоредил съм. Демократът разпорежда от закони в парламента, през рекет и отнемане на бизнеси през комисии, нап и прокуратура, до ЧАСТНИ сделки по придобиване. Вилаетът на един нагъзен към Азия селяндур, това е България, а купената интелигенция е заета да ни го аргументира като антикомунист, демократ и европеец. Просто да повърнеш.

Отговори
51 9
еидимите резултати

еидимите резултати

30.10.2020 | 13:49

Заради този педepacт от снимката има толкова много заразени.

Отговори
43 15

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?