Следвайте ни

Доставчици на автомобилни гиганти масово затварят заради вируса

viber icon

Поради въведеното извънредно положение заради коронавируса, най-големите фирми, поддоставчици за автомобилостроенето, спират работа. Това съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. След „Язаки“, затваря „Витте Аутомотив“, Русе. От 16 до 20 март  са били в отпуск 30% от работещите, от 23 до 27 март други 30%. От 30 март спира работа цялото производство, засега обявено за две седмици. 

Причините са поради спрени производства на европейските автомобилопроизводители и доставчици. От друга страна - невъзможност за осигуряване безопасността на работещите - безопасен транспорт, разстояния между работните места и т.н. Опасенията на ръководството са, че китайските поддоставчици възстановяват производството си, а поддоставчиците – конкуренти от Мексико не са спирали работа и вероятността да бъдат изместени от тях е много голяма. От 30 март до 10 април затваря и  „Линамар България“, Русе. 

„Бургаска корабостроителница“ остава без работа. Фирмата има договор с Русия за ремонт на определени кораби по график. Руските специалисти, които трябва да присъстват и консултират дейностите по ремонта, не могат да пристигнат в България. Договорът за ремонт на руски кораби не е прекратен, но изпълнението му се отлага неопределено във времето. Забавят се и срокове за доставка на материали от западните страни. Вместо за 10-12 дни доставките стават за 20-25 дни.

Най-големият кораборемонтен завод „Одесос“, Варна довършва ремонт на кораб. Не е ясно обаче кога и как ще пристигнат други кораби за ремонт, за които има договор, тъй като от тези страни не могат да дойдат специалисти, контролиращи ремонта. „Корабно машиностроене“, Варна също спира работа за две седмици и не може да експедира изработена продукция за Италия. 

В тежка ситуация са и редица фирми от другите подсектори на машиностроенето.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?