Следвайте ни

Първо в "Марица": 250 пловдивчани дадоха кръв в тестването за COVID-19

viber icon

250 пловдивчани вече дадоха кръв в започналото мащабно изследване за  COVID-19 по метода ELISA сред жителите на града, научи "Марица"„ Кампанията започна на 15 май и трябва да приключи на 15 юни.  Днес  специална мобилна станция взима кръв от жителите на "Шeкер махала", a утре ще бъде  в квартал "Изгрев".

От здравните власти съобщиха, че проучването върви с добри темпове и в по-голямата  си част хората оказват съдействие на екипите от  специалисти на РЗИ и студенти доброволци.

Проучването включва набиране на проби кръв от 1000 души, от които 800 от домакинства и 200 от медици, работещи в рискови структури – спешни отделения и кабинети, в които се лекуват пациенти с коронавирус.  Изследването по метода ELISA, което се прави за първи път в България, показва наличие на антитела, което ще покаже колко от пловдивчани вече са се  срещнали с вируса.

Хората, които са заявили съгласие за участие в проучването,  попълват  анкетна карта и документ за информирано съгласие и си запазват час за вземане на кръв в лабораторията на ДКЦ “Свети Георги“.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?