Следвайте ни

Още 6,5 милиона китайски ваксина пристигат в Турция, идват и руски

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 


Комшиите не си играят. В понеделник Турция получи още 6,5 милиона дози от коронавирусната ваксина КоронаВак, произведена от китайската Синовак.

През декември дойде пратка от 3 милиона дози от КоронаВак, както досега страната са ваксинирани близо 2 милиона души, повечето от които здравни работници и възрастни хора над 80 г., според данни на министерството на здравето.

Втората пратка, пристигна на летище Истанбул рано сутринта днес с полет от Пекин и после беше прехвърлена за изследване и съхранение в Анкара. Пред седмицата се очакват да пристигнат още количества от китайската ваксина. 

Тези количества са твърде недостатъчни за 83 милионната държава, ето защо здравното министерство търси всякакви възможности за други ваксини. Миналата седмица стана ясно, че Турция се е договорила с Русия, да произвежда нейната ваксина Спутник V.

В ход са преговори и с други производители. Властите заявиха, че най-вероянто след април ще бъде на лице и турска Covid-19 ваксина, която да може да бъде използвана в страната. 

Турция е регистрирала повече от 25 хиляди смъртни случая поради COVID-19 до момента. В страната са в сила редица ограничителни мерки за борба с вируса, които до момента дават резултат и в последните седмици се забелязва траен спад на заболелите и починалите от Covid-19.

За съжаление специалисти и тук се опасяват от възможността от трета вълна причинена от мутиралия щам на вируса. В някои източни провинции на страната бяха отчетени единични случаи на вирусоносители на новия щам, пристигнали от чужбина. Те са изолирани и се изследват лицата с които са имали контакти. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай