Следвайте ни

Ново 20! И домашните любимци с COVID ваксина

viber icon

Може да се наложи ваксиниране на кучета и котки срещу Covid-19, за да се ограничи разпространението на вируса, казват учени. Причината е, че заразата може да се разпространява и сред кучета, котки, хамстери и други домашни любимци.
 
В научна статия в списание „Virulence”, те предупреждават, че продължаващото развитие на вируса при животните, последвано от предаване на хората „представлява значителен, дългосрочен риск за общественото здраве“.
 
„Не е изключено да се наложи ваксинация на някои домашни животни, за да се ограничи разпространението на инфекцията“, пишат експертите.
 
Миналата година правителството на Дания умъртви милиони норки, след като откри стотици случаи сред тях. 
 
Един от авторите на статията, Кок ван Остерхаут, професор по еволюционна генетика в университета East Anglia отбеляза, че кучета и котки могат да се заразят с коронавирус, но към момента не са известни случаи, при които е имало предаване на вируса на човек.
 
„Има смисъл да се разработват ваксини за домашни любимци като предпазна мярка за намаляване на риска“, казва Остерхаут.
 
Професор Остерхаут допълни: „Рискът е, че докато има такива резервоари на заразата и тя започне да се предава както при норките от животно на животно вирусът може да започне да еволюира в специфични за животните щамове. Има вероятност вирусът да се върне обратно в човешката популация, което може да доведе до появата на нов вирус, свързан с Covid-19, който да предизвика нова пандемия“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай