Следвайте ни

Норвегия окончателно спира две от ваксините срещу COVID-19

viber icon

Норвегия окончателно спира ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca, а продуктът на Johnson & Johnson ще бъде използван само за доброволци оттук насетне, съобщи днес правителството, цитирано от Франс прес.

Министър-председателката Ерна Сулберг обясни, че причина за решението ѝ са редките, но сериозни рискове от усложнения след прилагането на тези ваксини, които използват една и съща технология - и двете са аденовирусни ваксини.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) и Световната здравна организация (СЗО) препоръчват използването на тези препарати да продължи, тъй като смятат, че ползите от тях надвишат рисковете.

На 11 март Норвегия преустанови употребата на ваксината на англо-шведската компания AstraZeneca, която бе поставена под въпрос след появата на случаи на атипична тромбоза, и не предприе прилагане на ваксината на американската компания Johnson & Johnson, за която има предположения, че предизвиква, макар и в изключително редки случаи, сходни странични ефекти.

Засега ваксината на Johnson & Johnson няма да се използва, но на този етап Осло не се отказва изцяло от нея.

"Искаме да създадем запаси за спешни случаи, които можем да използваме, ако инфекциите се увеличат или се провалят доставки от други производители на ваксини", каза на пресконференция Сулберг.

Ваксината на Johnson & Johnson, от която се поставя една доза (за разлика от тази на AstraZeneca, при която са нужни две), може да бъде предлагана също на хора, които желаят да използват именно нея, допълни министър-председателката.

Решението е следствие от препоръките, изказани в понеделник от експерти, които, както и Норвежкият институт за обществено здраве, се обявиха за отпадане на ваксините AstraZeneca и Johnson & Johnson от националната имунизационна програма.

Докладът, изготвен по поръчка на норвежкото правителство, от друга страна, препоръчва да се даде възможност на доброволците да се ваксинират с тези препарати.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?