Следвайте ни

Най-после! Личните лекари издават направления за PCR тест

viber icon

Дългоочакваните направления за безплатен PCR тест най-после ще се издават от личните лекари.

Това ще стане възможно от следващата седмица, след като днес Българският лекарски съюз обяви и подписа анекса към рамковия договор, уреждащ въвеждането на тази мярка. Остава той да бъде обнародван в “Държавен вестник”, което вероятно да стане още този петък.

Ако това не се случи, следващото обнародване е във вторник. Веднага на следващия ден личните лекари ще имат право да издават направленията.

Стартът трябваше да е на 1 ноември, защото лекарският съюз и НЗОК спориха по няколко точки - дали да има лимити на направленията, за антигенни или PCR тестове да са и каква да е цената им, както и при колко симптома личният лекар да праща на тест. От Лекарския съюз са успели да договорят да няма лимити и цената на теста да остане 60 лв., а не 25 лв., както предлагаше касата.

Направленията ще са за PCR тест, който ще може да бъде направен във всяка една от определените от здравния министър лаборатории по избор на пациента. Те ще се дават 
при 2 от симптомите - температура, кашлица (предимно суха), силна отпадналост, загуба на вкус или обоняние, затруднено дишане, мускулни болки, главоболие, диария, гадене и повръщане, гърлобол, кислородно насищане по-малко от 92 на сто (или по-малко от 88 на сто за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест).

Дали веднага ще може да се стартира с електронното направление, за което също настояваха лекарите, от БЛС не можаха да кажат. “Имаме уверението от “Информационно обслужване”, че всичко е готово и проблеми няма, но очакваме да видим”, коментира шефът на съюза д-р Иван Маджаров.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

С една дума

С една дума

25.11.2020 | 22:30

не яжте боб и развалена майонеза,диарията е симптом.......

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?