Следвайте ни

На крачка от успеха! България разработва лекарство срещу COVID-19

viber icon

Работи се по две направления за наше лекарство срещу COVID-19. Това коментира пред БНР проф. Леандър Литов от Софийския университет "Св. Кл. Охридски", който ръководи екип от учени, работещи по откриването на лекарство срещу коронавируса, подчинил целия свят.

Ученият обясни, че екипът му се опитва да блокира два от протеините, които произвежда коронавирусът вътре в клетката, и които отговарят за това, че се блокира клетъчната реакция срещу инвазията на вируса.

„Ако намерим някаква нова молекула или нещо, което е известно, но върши работа - да блокира тези два протеина на вируса, ние ще позволим клетъчният имунитет да се справи с атаката на вируса. Второто направление е да се намери начин да се потисне т.нар. цитокинова буря.
Оказа се, че едно добре познато лекарство, което се прилага широко в практиката като антикоагулант, може да потиска развитието на цитокинова буря, Ако се окажем прави, подходът ще доведе до съществено редуциране на броя на пациентите, които постъпват в болница и на тези, които имат фатален изход".обясни проф. Литов.

Той коментира още, че работят в доста ограничени условия, а имат нужда от ново оборудване и по-специални консумативи, за да провеждат експериментални изследвания, тъй като вирусът е нов и непознат. По думите му от 7 месеца не са получавали финансиране, което много забавя работата им.

Проф. Литов посочи, че преди правителството е реагирало на предизвикателството и през май е бил обявен конкурс, който се провел в стегнати срокове и е било осигурено финансиране в размер на 1,8 млн. лева за проектите, които са одобрени.

„Имаше проекти, които попаднаха под линията на финансиране, а бяха качествени, затова бяха добавени допълнително 1,4 млн. лева. Тези общо 3,2 млн. лева бяха добавени в бюджета на Фонд "Научни изследвания". Но в края на годината бюджетът се занулява и парите бяха върнати в централния бюджет. Има решение на Върховния административен съд от 26 февруари (по обжалване на един от участниците в конкурса - б.р.) и ще трябва време отново да се заделят тези средства.", коментира още проф. Литов и подчерта, че министър Красимир Вълчев ги е уверил, че финансирането за проектите ще бъде осигурено.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Свети Петър гледа и немее що серсем се е запътил към дверите Господни

Свети Петър гледа и немее що серсем се е запътил към дверите Господни

03.03.2021 | 19:17

Аууууу Крачка и лекарство 100 крачки сто лекарства Явно по Българските пазари в скоро време няма да има домати краставици пипер чесън А сергийте ще бъда щандове за ваксини и лекарства Дайте ми три кила ваксини и пет кила лекарства от първата крачка Малеей как Космическо звучи Направо Райско

Отговори
0 1
Дид

Дид

03.03.2021 | 16:56

Дано успеят наште учени да открият лекарство защото това е по важно и от ваксината достатъчно умни глави имаме успех!!!

Отговори
4 0
Оптимист

Оптимист

03.03.2021 | 19:11

Какво правим, когато се разбере, че сегашните ваксини няма да доведат до желания резултат откъм здравна страна? Сменяме името на заболяването и истерията продължава по досегашния сценарии.

Отговори
0 1
Аха!!

Аха!!

03.03.2021 | 15:58

Тези гладни професори - пак за пари ни лъжат!!

Отговори
2 4
jjj

jjj

03.03.2021 | 15:57

Ще ви дадем 1 милиард и после 20 години ще ви чакаме да намерите тези молекули -. и още 20 години да направите изследванията!! Само ДЯНКОВ за вас!! - Хубаво ви беше почнал да ви чисти кърлежи ненужни, ама не му стигна времето!!

Отговори
2 5
Ама те

Ама те

03.03.2021 | 14:03

Трябва дандадът пари

Отговори
2 1
Бъбу

Бъбу

03.03.2021 | 13:49

Успех и дано, дано.

Отговори
7 2
Стефан

Стефан

03.03.2021 | 12:10

"Ако открием..." е доста далече от "на една крачка"....

Отговори
11 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?