Следвайте ни

Мечтаната ваксина идва в България след Коледа?

viber icon

Ваксината срещу коронавирус, разработвана от Университета в Оксфорд и фирмата AstraZeneca, „действа идеално“ и изгражда силен имунитет. Това е констатирало проучване, цитирано от в. „Сън“ и Dariknews.bg.  Припомняме, ЕС сключи договор с въпросната компания за 300 милиона ваксини. 

Екипът от престижния университет е считан за най-напреднал в разработването на сигурна ваксина срещу вируса. В момента тестовете ѝ са във „фаза 3”, когато тя се инжектира на хиляди доброволци. При успешно приключване на етапа следва одобряването ѝ за масово прилагане. 

Досега ваксината е преминала успешно предишните фази – предклинична (тества се върху опитни животни), първа фаза (инжектиране на малка група хора) и втора фаза (прилагане върху стотици доброволци).

Заместникът на главния медицински инспектор на Великобритания проф. Джонатан Ван-Там обяви пред парламента, че здравната служба на Обединеното кралство планира да пусне ваксината на пазара малко след Коледа.

По-ранните тестове показаха, че ваксината успешно и безопасно задейства имунен отговор в организма на доброволците. Обикновено във ваксините се използва отслабен вирус или малки количества от него, но новаторският подход, разработван в Оксфорд, предизвиква организма сам да създаде известно количество от инфекцията. 

Д-р Дейвид Матюс от Факултета за клетъчна и молекулярна медицина от Университета в Бристъл, който бе начело на екипа, заяви: „Досега технологията не можеше да осигури отговори с такава яснота, но сега знаем, че ваксината прави всичко, което очаквахме, а това са добри новини в борбата срещу болестта“.

Миналия месец AstraZeneca спря опитното проучване на ваксината, след като доброволец от Великобритания бе приет в болница с подозрения за неврологично усложнение. След изясняване на проблема тестовете в Обединеното кралство бяха подновени.

Предполага се, че страните от ЕС ще получат ваксината между декември 2020 и юни 2021 г., като разпределението ще е на процент от населението. Припомняме, че Европейската комисия сключи договор за доставка на 300 млн. дози. 

В момента по света 48 различни ваксини срещу коронавирус преминават клинични тестове, 11 от тях са във финалната фаза. Пандемията принуди учените да намалят периода за разработване на нова ваксина, който обичайно трае между 8 и 10 години.

Вероятно първите ваксини срещу коронавируса ще защитават от тежките форми на заболяването и ще предотвратят взрив на COVID-19, но не и самата зараза. Тепърва ще се установява колко дълго ще трае защитният ефект на ваксината

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

мнение

мнение

24.10.2020 | 08:41

Не се съобщава и за доброволците с неврологични проблеми - парализа на крайниците....Но, дори и да я пуснат до Коледа, за да стигне до бедна България ще трябва да са произвели милиарди дози.

Отговори
0 1
Цирк

Цирк

23.10.2020 | 19:46

Нали от Зенека отказаха да носят отговорност при провал?

Отговори
2 1
Изпробвана....?!

Изпробвана....?!

23.10.2020 | 18:53

За това, гарантирам. 100%",няма да има ваксина...!

Отговори
3 1
А.К.

А.К.

23.10.2020 | 18:31

Статията пропуска да отбележе, че преди няколко дена от същата ваксина почина доброволец в Бразилия върху който е била изпробвана.

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?