Следвайте ни

Мангъров не отстъпва: Заразените без симптоми да си живеят нормално!

viber icon

До месец март 2020 година и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести, нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа. Изведнъж те получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80 на сто, което е абсурдно. В тези страни, които бяха най-затворени, в момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени. Това заяви в интервю за БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София.

,,Маските не са начинът за справяне с една въздушно-капкова инфекция. Това е една утопия'', посочи Мангъров, като поясни, че разпространението на SarS-CoV2 по нищо не се отличава от това на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20 на сто от всички респираторни инфекции - хрема, сополи, кашлица през студените месеци на годината. Затова по думите му носенето на маска не допринася съществено за неразпространението на този вирус конкретно и на всички респираторни вируси.

Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Онези, които имат леки симптоми, трябва да си останат вкъщи. Истински болните могат да бъдат хоспитализирани. Сега всеки, който има положителен тест, хуква към болницата, защото непрекъснато се казва, че колкото по-рано влезете в болница, толкова по-големи са шансовете да оцелеете. Това обаче води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече, категоричен е доц. Мангъров. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

На кого да вярваш?

На кого да вярваш?

20.10.2020 | 15:42

Той не казва нищо по различно от това, което говорят колегите му.Безсимптомните и тези с леките симптоми си стоят в къщи.В повечето случаи безсимптомните се карантинират по собствено желание.Разликата е отношението към маските.Само,че Мангъров в началото на епидемията твърдеше,че трябва да се изследва цялото население,а сега говори точно обратното.Явно е доста самовлюбен, но и неуравновесен.

Отговори
9 7
Споко

Споко

20.10.2020 | 15:05

като минат президентските избори и ако Тръмп загуби,може и да изчезне вируса.

Отговори
6 3
У-р-а-а-а!!!

У-р-а-а-а!!!

20.10.2020 | 14:36

Бая лудници го издирват. Само му вижте усмивката.

Отговори
6 9
Срам

Срам

20.10.2020 | 13:37

Що за популистко изказване? Хората без симптоми и сега си живеят живота, защото никой не тества цялото население с кръвен тест за антитела, а човек без симптоми няма да отиде да се тества. Ако се открие, че е носител, винаги е случайно, например при тест за пътуване в чужбина, но трябва да се изолира, за да не зарази други, за които вирусът може да се окаже фатален. Елементарна мисъл за ближния. Мангъров лекар ли е още или се гласи за политик?

Отговори
11 10
Друг

Друг

20.10.2020 | 13:22

Абе на тоя трябва да му се отнеме правото да бъде лекар! К.етен!

Отговори
10 17
Ковидчо:

Ковидчо:

20.10.2020 | 12:40

Истината не винаги е удобна (особено на някои), но пък си остава истина!

Отговори
11 9
Правилно

Правилно

20.10.2020 | 11:53

В случая е абсолютно прав! Заразените без симптоми се наричат вирусоносители. Да си живеят живота! Спокойно и без паника!

Отговори
17 10
Lekar

Lekar

20.10.2020 | 13:35

И вместо да се кротнат за десет дена вкъщи, да заразяват наред. После кой ще лекува болните? Глупост е и твърдението да си седят вкъщи болните и да си мрат там, щото да не препълвали болниците и да не заразяват лекарите.Тоя Мангъров съвсем е изкука вече.

Отговори
11 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?