Следвайте ни

Крайни мерки след COVID-19 рекордите: Връщат маските на открито?

viber icon

Родители и медици настояват за връщане на една от най-радикалните противовирусни мерки - задължителните маски на открито. Темата беше разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология.

„По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Това стана в рамките на двучасов видеоконферентен разговор, в който участаваха още зам.-министърът Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

Те обсъдиха продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти. 

 В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито. „Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем.

Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър.

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно - проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.

„Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите“, посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

Тук дето коментират от катуните

Тук дето коментират от катуните

20.10.2020 | 15:39

Се правят на много чисти, всичките са боледували от хепатит и кой знае още с кви вируси са бъкани...!

Отговори
3 1
Поля

Поля

20.10.2020 | 15:29

Стоянски,когато света пламне с хепатит и измрат хиляди ,тогава ще сравняваме. Иначе предложението си е супер. Всички невярващи да заминат доброволци,а не да пишат простотии. Нека получим информация от първа ръка.

Отговори
5 4
Ваня

Ваня

20.10.2020 | 15:26

На закрити помещения. Да . Но на открити не .

Отговори
8 7
Ваня

Ваня

20.10.2020 | 15:23

На закрито да но на открито не.

Отговори
7 6
Стоян

Стоян

20.10.2020 | 15:11

Диана,правилно! Много тролове пишат тук и се изказват къде ли не. Хайде същите тези да отидат без маска в ковид отделенията. Какво ще кажете умници? Нали всички сте тарикати? Щом няма вирус,значи няма как да пострадате.

Отговори
8 6
Стоянски

Стоянски

20.10.2020 | 15:19

Моляте дай още някое предложения къде да отидем без маски , ти били отишъл в отделението с хепатит без маска ?Защото се разхождаше на вън преди , а хепатита си го имаше нали ... извинявай не го одумваха по телевизията !

Отговори
1 5
Фъш

Фъш

20.10.2020 | 14:34

Научен не кадърник.Марш.

Отговори
1 4
Диана

Диана

20.10.2020 | 14:19

Простаците, които са си въобразили, че няма вирус, ще ни вкарат в голяма беля. Вече го правят. Ей, Аланкоолу, лекарите са изтощени до краен предел, започнаха и да умират, кой ще ни лекува, бе? В цяла Европа вече носят маски на открито, само Бай Ганьо много умен.

Отговори
8 10
Hoax

Hoax

20.10.2020 | 14:36

Диана ! Или си много проста или трол. Може и двете... Няма по-тъпа мярка от маски на открито.

Отговори
13 6
,до Hiax

,до Hiax

20.10.2020 | 18:19

A ти си лай но миризливо кирливо заразно

Отговори
1 1
Гост

Гост

20.10.2020 | 14:14

Само да смеят да върнат маските на открито или да ни затварят пак,ще ги изметем тези страхливи “специалистчета” от щаба и правителството.Този път на бате няма кой да му помогне.Протестиращите не можаха да го свалят,ама тези бъзльовци от НОЩ ще успеят.Само да го направят и ГЕРБ може и да не влезе на следващите избори.СТРАХЛИВИ КРАДЦИ !!!

Отговори
10 9
Адолф Джугашвили

Адолф Джугашвили

20.10.2020 | 14:20

Противник съм за маските на открито, но ти явно си мало¥мен ГОСТ. Коронавирусър е в световен мащаб, какви ГЕРБове са ти в главата

Отговори
6 6
-10

-10

20.10.2020 | 13:53

И кои са тези родители? Повече ли са от тези, които ви искат оставката?

Отговори
1 11
Дони

Дони

20.10.2020 | 13:42

Много правилно! Маските трябва да се върнат и на открито! По цял свят се носят. Деца има навсякъде Граматиков! Ама хора,с мозък на чехълче най-много има в България!

Отговори
10 15

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?