Следвайте ни

Край с кината и концертите в Гърция заради скок на заразени с COVID-19

viber icon

Кината в Атина и в областта Атика прекратяват прожекциите за две седмици, отменени са и всички концерти, въвежда се задължителна работа дистанционно на 40 процента от работниците в офисите във връзка с рязкото увеличаване на броя на заразените с коронавирус, съобщи днес на брифинг заместник-министърът по гражданската защита и управлението на кризи Никос Хардалиас, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

 Той каза, че правителството въвежда в Атика допълнителни ограничителни мерки за периода от 21 септември до 4 октомври.

Хардалиас съобщи, че са забранени публичните събирания на повече от 9 души, отменят се концертите както на закрито, така и на открито, прекратяват се кинопрожекциите, 40 процента от офисните служители в държавния и частния сектор преминават задължително на дистанционен режим на работа. На сватби, кръщенета и погребения се допускат до 20 души. На гражданите над 65-годишна възраст се препоръчва да ограничат излизанията си навън и да избягват пътуване с обществен транспорт.

Освен това е решено хората с безсимптомно протичане на болестта, които принадлежат към уязвими групи на населението, да се настаняват в специално определени за целта карантинни отделения в Атика.

Хардалиас каза, че за работниците от частния и държавния сектор се въвежда работа на смени.

Заместник-министърът каза, че от началото на пандемията в 11-милионна Гърция са регистрирани над 14 хиляди случая на коронавирус. Той призова работодателите активно да прилагат медицинските протоколи за работа, като се има предвид, че 29,07 процента от случаите са открити именно на работните места. Той подчерта, че носенето на маски остава задължително в обществения транспорт и такситата, но каза, че засега няма нужда от повторно въвеждане на карантина в страната.

Нарастване на случаите на коронавирус в Гърция се наблюдава от края на юли, когато бяха отменени всички ограничения за местните жители и започнаха масови пътувания на чуждестранни туристи. Властите редовно въвеждат ограничителни мерки в различни райони на страната, отнасящи се главно до забрана за работа на кафенета, барове, дискотеки и увеселителни заведения след полунощ.

В Атика са регистрирани болшинството от случаите на коронавирус /средно 3 случая на 100 000 жители дневно/. От 16 септември и в течение на следващите две седмици в областта ще бъде задължително носенето на маски на всички работни места в държавния и частния сектор.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?