Следвайте ни

Изненада! Заразата в България намалява ВИДЕО

viber icon

Изненада! Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че епидемията от коронавирус у нас намалява. Това не налага въвеждането на по-строги мерки, каквито забелязваме в цяла Европа. Професорът нарече тези у нас "Меки".

Той се аргументира с изчисление, което сравнява брой заразени за последните две седмици с тези от предходните две.

"Намаляване на заболелите у нас е с 9,8 процента. В Португалия с 15, в Испания с 30,3 процента", каза министърът, "Увеличаване в Кипър има с 389 процента, в Малта с 295 процента, в Гърция със 152 процента, Холандия 75 процента, Румъния с 14,30 процента", каза той.

Увеличаване в България е заради дела на заразени от 15 години до 29 години. През май месец младите са били 10 процента, а сега гонят 25 процента.

Той гарантира, че положението в домовете за възрастни в Русе и Варна е под контрол. Болничната ни система издържа. Тя е подготвена и за над 350 заразени дневно.

Към момента навсякъде в болниците в страната има всичко необходимо – маски, дезинфектанти, ръкавици и др.

„Най-вероятният път на разпространение на заразата в дома за възрастни в Русе е неспазване на противоепидемичните мерки. Във Варна проверяваме възможността за внасяне на заразата чрез персонала”, каза здравният министър.

 По отношение на протестите, проф. Ангелов препоръча на хората колкото могат да спазват мерките, да слагат маски и да стоят на разстояние един от друг.

Здравните власти работят също в посока учебната година да започне присъствено. Министърът призна, че тепърва ще се изготвят варианти как да се реагира при заразено дете или персонал.

Иначе от началото на пандемията у нас са регистрирани 12 159 случая на COVID-19.

829 са в болници. 712 са заразените медици. От тях 248 са лекари. 6684 са излекувани, 404 са починали.

Професор Ангелов призна, че ако има проблем, то той ще се появи с липсата на кадри в някои болници. Пример е Добрич, където КОВИД отделението е закрито, тъй като единственият инфекционист напуснал.

Ще бъдат отворени отново стадионите, вероятно при капацитет 1000 зрители на сектор, но с увеличен контрол и глоби. Как ще стане това в агитката, не е ясно. За целта ще се иска гаранзия от фенклубовете.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Лекар от десета глуха линия

Лекар от десета глуха линия

04.08.2020 | 20:00

Време е да разкрият полева болница на Орлов мост-това ще е две в едно: хем да си протестират , хем ние лекарите няма да работим на първа линия , а на кръстовище и на въздух.

Отговори
0 1
Ковидчо:

Ковидчо:

04.08.2020 | 18:04

Когато ти припари на Д-то (особено на банкянското) ще намалява не, ами направо ще изчезне!

Отговори
4 2
Ядосана

Ядосана

04.08.2020 | 16:30

Явно министъра живее на друга планета! Смъртноста се увеличава всеки ден. Всичко е политика.

Отговори
7 7
лекар

лекар

04.08.2020 | 16:23

Как намалява, като коефициентът на заразяване е над 1, а беше около, но под 1.

Отговори
8 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?