Следвайте ни

Френски учени откриха "подписа" на COVID-19

viber icon

Учени от различни институти във Франция установяват след поредица тестове, че са разкрили "запазената марка" на COVID-19 - пораженията, които вирусът нанася при всички пациенти с тежка форма на заболяването, съобщи електронното издание Медикъл Експрес, цитирано от БТА.

В статия, публикувана в сп."Сайънс", специалистите описват проучването си върху пациенти с COVID-19 във Франция.

Учени от цял свят изследват новия коронавирус SARS-CoV-2 и инфекциите, които предизвиква, от появата на пандемията.

Една от характеристиките на тези инфекции е различната степен на проява на симптоми - някои хора не проявяват симптоми, други пък са толкова зле, че не могат да дишат. Учените смятат, че ако бъде намерена причината за различните реакции на инфекцията, лесно ще се стигне до терапия за пациенти с тежка форма на заболяването.

Френските специалисти са изследвали 50 пациенти с различни симптоми във френски болници. След като анализирали кръвни проби, имунни клетки и други проби от пациентите, учените стигнали до "подписа" на болестта при пациенти с тежки форми - комбинация от дефицит на интерферонов отговор и остро възпаление.

Според тях това е "печатът", "запазената марка" за всички пациенти с тежка форма на ковид-19 и откритието им може да доведе до терапии за усилване на интерефороновия отговор на инфекциите заедно с намаляване на възпалението.

Специалистите са установили, че критично болните пациенти имат дефицит в отговора на интерферон тип I - протеин, който се използва от имунната система за борба с инфекциите. В допълнение на този дефицит са налични по-високи от нормалните нива провъзпалителни сигнали.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?