Следвайте ни

Ето страничните ефекти на ваксината срещу COVID-19

viber icon

Колкото и да е чакана ваксината срещу коронавирус, има много съмнения и конспиративни теории доколко ще е безопасна.

Американската медицинска асоциация съобщава чрез "Нюзуик", че ваксината срещу COVID-19 може да причини неприятни, но временни странични ефекти, които не са опасни за здравето и живота

Експертите предупреждават, че последиците от ваксинацията могат да бъдат неприятни, но е необходимо да се направят няколко инжекции, за да се формира пълноценен имунитет.

Счита се, че ваксините „Moderna“ и „Pfizer“, прилагани в две дози на интервали от около един месец, са до 95 процента ефективни при осигуряване на имунитет срещу SARS-CoV-2.

При опити с ваксината "Moderna" единственият често срещан "тежък" страничен ефект, наблюдаван след първата доза, е болка в мястото на инжектиране, която се наблюдава при 2,7% от пациентите. След втората доза най-честата сериозна нежелана реакция е умората, която се наблюдава при 9,7% от участниците.

Мускулната болка е изпитвана от 8,9%, а системната болка – 5,2%. Други 4,55 съобщават за главоболие. Подробности за безопасността на ваксината "Pfizer" все още не са публикувани, но "BioNTech" разкри, че ваксината не представлява сериозен риск за здравето.

Предварително беше показано, че най-честите нежелани реакции са умора и главоболие, които се наблюдават при по-малко от 4% от участниците след втората доза.

Някои експерти призоваха лекарите и здравните служители да информират обществеността, че последиците са възможни, като рязко повишаване на температурата. Това ще се изправи срещу тези, които ще използват информацията за страничните ефекти, за да популяризират конспиративни теории срещу ваксинацията, пише Блиц.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ГЮРО

ГЮРО

26.11.2020 | 21:50

Безопасни ваксини не се правят за няколко месеца. Затова нямаме ваксини срещу SARS; докато се "натуткат" и вирусът изчезна. Тия затова сега толкова са се притеснили да не се разпространи Ковид, щото ще има групов имунитет за стадото и ваксините стават ИЗЛИШНИ. И язък за барута и дунанмата. Ама не ми се вярва големите "играчи" да изпуснат огромен келепир, а властниците да превърнат народите си в послушно стадо, пък макар и с имунитет.

Отговори
17 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?