Следвайте ни

Ето как българският медик лекува COVID-19

viber icon

Как се лекува "коронката" при домашни условия?  Неофициален протокол за овладяване на симптомите на COVID-19 вече се ползва български лекари, написа “Труд”.

Леките форми на коронавируса се лекуват в домашни условия с коктейл от витамини, цинк, селен и мелатонин. Към минералите и витамините се включва и аспирин, а в някои случаи и противосъсирващи медикаменти, както и хранителни добавки, които влияят положително върху кръвообращението и кръвосъсирването и помага да се намали вероятността от образуване на тромб (виж таблицата).

Масово при последните случаи на положителни PCR-тестове, но без усложнения, медиците изписват набора от добавки и витамини, като “рецептата” се изпраща на пациента по вайбър или уатсъп.

“До този момент в сериозната литература и в сериозните препоръки по отношение на COVID-19, в нито една от тях не препоръчва с абсолютна сила някоя от всички изброени хранителни добавки и витамини. Ще отделя обаче два продукта - витамин С и цинк.

В клинично проучване се коментираше витамин С с високи дози в болнична обстановка. Обичайно на пациентите си в леки, амбулаторни форми без задух, няма пневмония, обикновено препоръчвам витамин С.

Въпреки липсата на категорични доказателства, все пак препоръчвам и Цинк - при дразнене на гърлото, когато е необичайно и силно”, заяви пред “Труд” светилото на пулмолозите у нас проф. Коста Костов, УМБАЛ “Св. Анна”.

По думите му хората трябва да внимават с приема на витамин D. “Витамин D има имуномоделираща функция, но при пациент с на дефицит на витамин D. Но ние не може да знаем дали пациента има такъв дефицит, а при коронавирус не може да разкарваме пациента да си изследва витамин D”, посочи проф. Костов.

“Нито една от хранителната добавка, нито мелатонина, нито витамините все още не са с доказана роля в терапевтичната им роля при лечението на COVID-19”, отбеляза още той.

“Всеки лекар има своя опит, всеки лекар има своята интуиция и професионално усещане за индивидуалния пациент, защото медицината е изкуство. Тя не се занимава просто с болестта, а с болестта при конкретния човек”, отбеляза в заключение проф. Костов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ай стига де

Ай стига де

29.10.2020 | 22:02

Я тоя дофтор направо плагиатства баба ми И она ми фърлаше по едно аспиринче в устата от 13 метра и 40 сантиметра и баеше бавно на боб ама не смилянски до три пъти по тридесет и лекуваше Африканса чума по свинете Сифилис Срамни въшки Три пъти по три Трипер Коклюш и Пачи крак изникнал на нечия глава Чат пат и печурки Ай моля ви се 21 век сме все пак Летим до Марс Караме Тесла Папаме италианско ризото и носим Маде ин Чайна Па да плагиатсвате Баба ми

Отговори
4 1
Абе вие,

Абе вие,

29.10.2020 | 21:08

Може ли да сте толкова про*ти?? Имайки предвид средното ниво на Бг "специалистите па всичко", сега ще почне едно самолекуване, хептен ще побъркате докторите.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?