Следвайте ни

Експерт: Ваксините действат и срещу индийския щам на COVID-19

viber icon

Индийският вариант на коронавируса прониква много по-лесно и по-бързо в човешките клетки, защото се „маскира“. Това означава, че тези, които вече са се разболели от "старите" версии на COVID-19, са изложени на риск да се разболеят отново. Но съществуващите ваксини работят и в случая с индийския щам. Това заяви Юлия Ткаченко, ръководител на отдела за медицинско развитие в BestDoctor пред агенция Prime, цитиран от pik.bg.

"Ваксините предизвикват доста интензивен и висококачествен имунен отговор срещу всички щамове на COVID-19,  а индийският щам /Делта/, е в състояние да" заобиколи "човешките антитела само частично. Следователно ваксините все още са ефективни, въпреки че ефектът им срещу индийския щам е по-нисък, за разлика от този при вариантите на вируса от Ухан, Великобритания, Бразилия и Южна Африка“, обясни лекарят.

Според Ткаченко сега се формира невярното схващане, че имунитетът ни е безсилен срещу индийския щам. Експертът се съгласява, че ефективността на ваксините срещу новия щам наистина е по-ниска, отколкото срещу старите, но предвижда, че защитата срещу вируса при ваксинираните хора все пак е много по-висока, отколкото при неваксинираните.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?