Следвайте ни

Топ 7 на конспиративните теории за коронавируса

Заподозрени са екоактивисти, Рокфелер, врагове на Ватикана, руснаци, американци и китайци

viber icon

Зададе ли се световна драма, и веднага плъзват конспиративни теории. Хората си падат по тях, защото им дават шанс да развихрят с пълна сила въображението си. Понякога версиите съвпадат с „дълбоко скритите от обществото тайни“, друг път стигат до границата на налудничавостта. Последните са чест повод на спорове, но и на смях. Смехотерапията обаче помага даже и срещу коронавируса. Затова и подбрахме едни от най-странните хипотези за появата на COVID-19. 

1. Отмъщение на екоактивистите и защитниците на животни

Една от първите конспиративни теории заподозря като създател на коронавируса екоактивистите. Те създали целенасочено заразата, за да откажат китайците от навика да се хранят с диви животни. В Поднебесната империя отдавна похапват всякакви твари, като прилепи, мишки, буболечки, дори кучета и котки, без спазване на каквито и да е хигиенни и хуманни норми. Тези традиции не са от днес или вчера, затова и COVID-19 идва като вид наказание. Ако теорията е вярна, природозащитниците може да триумфират, защото в азиатската държава вече се обмисля забраняването на продажба и консумация на всичко живо, що мърда. 

2. Кланът Рокфелер променя световния ред с подкожни чипове

Във Фейсбук пък бързо набра подкрепа друга хипотеза, според която зад коронавируса стои милиардерският клан Рокфелер, по-точно столетникът Дейвид. Самата публикация гласи: „Стана ли ви ясно, че Новият Световен Ред се разгръща пълномащабно, благодарение на вашето обезумяване и неспособност да виждате по-далеч от носовете си?! На един определен кръг от хора им е нужно точно това, а именно, да изпаднете в паника, да се затворите, да избягвате всички и така попадате в капана на изкуствената изолация. Това е първата фаза: да ви затворят и да гледате 24/7 тв, откъдето ще бъдете „облъчвани” негативно, за да сте още по-предсказуеми, „вързани” и управляеми! После ще се приемат уж временни законови разпоредби в извънредно положение, ще изменят закони, а вие чинно ще се подчините, защото вече сте обзети от тотална паника и сте съгласни на всичко! Ще имат право да ви арестуват, защото нарушавате карантината, да ви проверяват, тестват и да ви вземат ДНК, ако искат. Ще имат пълен контрол на достъп до всичко ваше, движимо и недвижимо. До „кръвен данък” ще стигнат, ако им заповядат! После ще ви сложат и чипове задължително, защото така трябва според наложените от тях правила, и кръгът на пълното завладяване, оскотяване и контрол ще е завършен!“

Е, малко в повече ни идва облъчването, кръвният данък и чиповете. Авторката на теорията е смесила миналото с кибербъдещето, за което ми се струва, че не сме дорасли и дори Ян ван Хелсинг е наясно. Но сме склонни да приемем даже това. Всичко щеше да отмине с лека усмивка и раздвоено чувство, ако не бе фактът, че Дейвид Рокфелер почина през 2017 година.

3. Търсят цаката на Ватикана

Друго мнение твърди, че епидемията от коронавирус е насочена против Католическата църква. Китайците пък са използвани като оръжие срещу Ватикана и затова първи са заразени. Работата е там, че азиатците обожават Италия. Всяка година хиляди китайци посещават средиземноморската държава за бизнес, почивка и туризъм. Именно техният огромен поток е довел до опустошителните последици в слънчева Италия и масова изолация както отвътре, така и от страна на ЕС. И е факт, че Ватиканът затвори врати, а литургиите се изричат на празен площад. Дали наистина обаче някой зад кулисите иска да съсипе Католическата църква и папата? Звучи като нещо, което би написал Дан Браун.

4. Номерът на възкръсналата китайка 

Мастити анализатори напълно сериозно твърдят, че коронавирусът е роден в главите на вождовете на китайската компартия. Схемата е проста и на практика вече се реализира.  Заразата тръгва в Китай, създава се световна паника от пандемия. Всички мощни икономики по света грохват заради бруталните ограничения, наложени от правителствата. Китай обаче първи се съвзема или поне обявява, че е надвил вируса. Икономиката им започва да работи на пълни обороти, когато всички други са на дъното. Съответно китайците вдигат драстично цените и започват да правят луди пари, зареждайки света с всичко нужно при създалия се дефицит. 

5. Кремъл дава ваксина срещу падане на санкциите

На Русия също не <210> се размина като създател на коронавируса. Братушките, като една от великите сили, винаги са замесени във всевъзможни конспирации. Особено след като Западът ги удари със санкции заради небрежното анексиране на Крим. Руският сценарий е Кремъл първо да пусне заразата, а после, понеже притежава и ваксината, да излекува света. От благодарност всички санкции ще паднат и Путин ще управлява, докато мърда. С този сценарий се връзва появата на руските военни епидемиолози с камиони и техника в Италия, където епидемията върлува най-брутално.

6. US учени го пробвали на свои рейнджъри 

Китай директно обвини САЩ, че техни военни са докарали заразата. Става въпрос за щатски рейнджъри, които са участвали в Световните летни военни игри от 18 до 27 октомври миналата година в Ухан. Именно в този град избухна първото огнище на коронавируса, който после запали Китай и целия свят. Руснаците наляха масло в огъня на съмненията, че пандемията е тръгнала от лабораторен експеримент на американците, като се разровиха в старите броеве на Nature, едно от най-старите и най-уважавани общонаучни списания. В него има статия за това как американски биолози, експериментиращи с прилепи, са създали смъртоносен коронавирус, който би могъл директно да зарази човека и да причини неговата смърт. Шокиращото е датата на публикацията. Статията в Nature е публикувана на 12 ноември 2015 г.! Точно четири години преди заразата да тръгне от китайския град Ухан.

7. Вирусолозите вкараха политиците в капан 

Една от интересните професионални теории е тази на д-р Волфган Водарг, която излезе в YouTube. „Вирусолозите създадоха нещо сензационно и с творението си впечатлиха китайското правителство. Изведнъж то стана политически много важно", казва той. По всички летища се инсталира лицево разпознаване, измерва се температурата, истерията расте. Всичко това води до международни последици.  

"Политиците трябваше да вземат решения и тогава вирусолозите отново влязоха в играта. Правителствата питаха собствените си вирусолози и те потвърдиха, че този вирус е нещо, за което трябва да се притесняват, и предложиха да се изготвят тестове. Започна да се плете мрежа от информация и мнения в определени експертни групи. А политиците започнаха да се движат в тази мрежа. Лежейки на тези аргументи, започнаха да се взимат мерки за сигурност. Това означава, че ще бъде много трудно на критиците да кажат: „Спрете!“, „Нищо подобно не се случва!“. Това ми напомня на приказката за краля, който бил гол. По същия начин политиците се ухажват от много учени. Учени, които искат да бъдат важни, защото се нуждаят от пари за институциите си. Учени, които плуват в мейнстрийма и искат своя дял. А реално трябва да задаваме въпроси като: „Как открихте, че вирусът е опасен?“, „Как беше преди?“, „Това нещо ново ли е изобщо?“. Това липсва и кралят е гол.“ 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Джевдет

31.03.2020 | 23:30

Що не пишете : "съставено по препечатки от еди-кои си медии"? Щото така излиза че това моме само седи и ги мисли теориите.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?