Следвайте ни

Д-р Филипова обясни тактиката ни за ваксините, обратна на тази в ЕС (ВИДЕО)

viber icon

Страната ни е една от малкото, която заделя за втора доза от медикамента в случай на забавяне, заяви секретарят на Националния ваксинационен щаб д-р Радосвета Филипова пред Нова тв.

„Трудно е да се каже колко дози от ваксините ще пристигнат в България до средата на годината. Ситуацията е доста динамична. Хубавата новина е, че първоначалното забавяне, обявено от производителите, не ни засяга, защото за първото тримесечие, за което е обявено намалението и има малък брой доставени медикаменти и те са в края на тримесечието. Забавяне е възможно да стане с всяка ваксина, тъй като производителите работят извънредно. Въпросът е да няма забавяне”, допълни тя.

Ние сме една от малкото държави в ЕС, които заделят количества за втора доза от ваксината. „Именно това е притеснението на големи държави в Европа, които оползотворяват медикамента за първа игла. Ние правим от самото начало тъкмо обратното и заделяме за втора доза, за да може всички, които са започнали имунизация, да могат да я завършат”, посочи д-р Филипова.

„Данните са динамични. Не препоръчвам да се вторачваме във всяка информация, която излиза на момента. Трябва да спазваме графика, за да има постоянен поток на ваксини. Още повече, че в някои европейски държави, тези доставки са разделени на няколко ваксини, за да може да се обезпечи количеството, ако някоя компания спре производството, което е малко вероятно”, успокои тя.

Страната ни е заявила над 13 милиона дози – за две дози за цялото население. „Ваксините не се поставят от какви да е медицински лица, а само от лекари. Това също трябва да се вземе предвид, когато говорим за срокове за ваксинация на населението”, заяви експертът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай