Следвайте ни

Covid-19 тестове ни чакат на турската граница 

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

 

Турското министерство на здравеопазването ще започне да прави произволни тестове, върху определен брой пътници, пристигащи на летищата в страната от чужбина, съобщиха властите. Тестовете ще бъдат направени в допълнение към ПСР теста, който пътниците трябва да имат ако нямат сертификат за ваксинация. Този ход има за цел да проучи достоверността на тестовете, проведени в чужбина, на фона на съобщения от други страни за фалшиви тестове. 

Генералната дирекция на гражданската авиация (SHGM), органът, който контролира летищата, обяви, че условията за влизане в Турция през нейните летища са актуализирани, като част от пандемичните мерки вече са разхлабени.

„Хората, носещи официални документи, които потвърждават, че са си поставили коронавирусна ваксина поне 14 дни преди влизането в Турция или са били заразени и са се възстановили от болестта в рамките на последните шест месеца, няма да имат нужда да показват отрицателен PCR тест и те няма да бъдат обект на карантинни мерки“, се казва в изявление.

При липса на тези документи пътниците ще трябва да покажат отрицателни резултати от PCR тест, проведени най-много 72 часа преди влизане, или отрицателен резултат от бърз антигенен тест, проведен най-много 48 часа преди влизането. 

Измежду пътниците които влизат в страната с тест ще бъдат избрани на случаен принцип, и ще им бъде направен тест. Ако тестовете се окажат положителни, те ще бъдат подложени на 14-дневна карантина в избрано от тях място, но ако тестовете им на десетия ден от карантината се окажат отрицателни, те ще бъдат пуснати по-рано. Хората, които може да са влезли в контакт с тях по време на пътуването си в страната, също ще бъдат обект на същите условия. 

Диагностицираните с "делта" варианта, ще бъдат подложени на 14 дневна по-строга карантина, като след това трябва да имат негативен резултат за да бъдат пуснати

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?