Следвайте ни

Безопасно ли е да се смесват и съчетават COVID-19 ваксините

viber icon

Понастоящем няма доказателства относно това дали е безопасно да се смесват и съчетават коронавирусните ваксини. Досега общият консенсус сред здравните служители беше, че и двете дози от ваксината COVID-19 трябва да бъдат от една и съща ваксина и те не трябва да се смесват.


Ваксините срещу COVID-19, пуснати до момента в ЕС, САЩ, Великобритания, Турция и други части на света, изискват две дози с интервал от няколко седмици. 


Но след като някои от производителите на ваксини се затрудняват с доставката на договорените количества в срок, поради огромното търсене в целия свят, смесването се превърна във втората основна спорна точка относно масовите ваксинации в периода на изчакване между двете дози.


В САЩ, където се разпространяват ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna, здравните служители казват, че ваксините не са взаимозаменяеми. 


В Англия, където са налични ваксини на Pfizer и AstraZeneca, служителите също така казват, че дозите трябва да бъдат последователни.


Но в редките случаи, когато същият вид не е наличен или ако не се знае какво е дадено при първата доза, английските власти казват, че е добре да се даде каквато и ваксина да има като втора доза. Тъй като ваксините Pfizer-BioNTech и Oxford-AstraZeneca се фокусират върху протеина, който покрива коронавируса, те казват, че несъответстващата доза е по-добра от частичната защита.


Нито САЩ, нито Турция изрази подкрепа за този ход и да се придържа към приемане на един ваксина само засега. 


Турция е поръчала 50 милиона дози CoronaVac, неактивната вирусна ваксина, разработена от китайската Sinovac, която работи на различен принцип от mRNA ваксините.


Наор Бар-Зеев, експерт по ваксини в университета Джон Хопкинс твърси, че без никакви проучвания, дозите на ваксината не трябва да се смесват за сега. 


Ако хората случайно получат различна ваксина за втора доза случайно, Бар-Зеев каза, че вероятно „ще работи добре и вероятно ще се понася добре“, но за това първо са необходими доказателства, за да бъдем сигурни, че ваксината ще е ефикасна.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай