Следвайте ни

Български лекар в Швеция: Не носим маски, спазваме само социална дистанция

viber icon

Ситуацията в Швеция е спокойна. Броят на болните расте и тук, но не с темпото от началото на пандемията – месеците април, май и юни, когато положението беше почти неудържимо. Това каза в интервю пред БНТ българският уролог д-р Красимир Кацарски, който е на първата линия в борбата с коронавируса в Швеция.

„През изминалата седмица от 142 000 тествани процентът на заболяващи от COVID-19 е 3,7. Възрастовата група от 19-20 години е най-поразена, следва групата от 20 до 29“, продължи той.

 По думите му болниците работят в нормален режим – интензивните отделения не са претоварени, а мерките, които взима правителството, не са толкова рестриктивни.

„Никой не е задължен да носи маска. По улиците, в обществените места, в заведенията няма да видите хора с маски. Разчита се изцяло на социалното дистанциране – хората се стараят да пазят разстояние в магазините и обществения транспорт минимум 2 метра“, обясни д-р Кацарски.

Той подчерта, че достъпът до тестване не е лесен. Тест се прави само при симптоми и по преценка на личния лекар.

„Хората в Швеция не се фиксират панически върху статистиките и броя на нарастващите цифри, а новините в средствата за масова информация в последно време се ограничиха“, добави българският лекар.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Реалист

Реалист

29.10.2020 | 15:22

А,Куку е тук? Поне днес не кълни и обиждай инакомислещите.

Отговори
1 1
Реалист

Реалист

29.10.2020 | 13:12

Къде е Куку да коментира? Липсва ми и всички паникьори с него. Май със сила нищо не става. Тук това опитваха,е няма как да стане.

Отговори
4 8
КУКУ

КУКУ

29.10.2020 | 13:56

Тук съм спокойно. Ами човекът ясно е обяснил - и без затваряне МАСОВО се спазват мерките за дистанция, затова и имат толкова малко заразени от месеци насам без да имат затваряне. В ориенталска България така ли е? Защо при положение и че при нас всичко е отворено нещата ескалираха по този начин? Да припомня и че въпреки всичко все още Швеция имат около 5 пъти повече починали на глава от населението в сравнение с България. Сравнение с другите им съседки в Скандинавия, които през пролетта затваряха както другите масово, няма да ти давам да не се комплексираш.

Отговори
8 2
Станка

Станка

29.10.2020 | 13:01

Е да де! Ама в Швеция има дисциплина и ред.Като как в градския транспорт на България ще се спазва дистанция от 2 метра??? А и няма база за сравнение между нашите болници и тези в Швеция. Това са две абсолютно несравними величини!!

Отговори
13 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай