Следвайте ни

Заради глобалното затопляне: Черноморската риба мигрира към българското крайбрежие

viber icon

Глобалното изменение на климата се отрази не само върху размера на рибите във водите около Турция, но и върху техните миграционни пътища в Черно море. Длъжностни лица заявиха днес, че всички видове риби мигрират тази година от изток на запад в Черно море, модел, който според тях се случва за първи път през този сезон.


Ръководителят на Съюза на риболовните кооперации на Самсун Атиф Малкоч каза, че рибни ята мигрират към българските брегове, където температурата на морската вода е около 9-10 градуса по Целзий. 


Температурите по бреговете на Грузия са около 12 градуса  и около 13-14 градуса по крайбрежието на Турция. Това затопляне принуждава рибите да мигрират към по-студените води на запад вместо на изток, каза той.


„Миграционните пътища на рибите се промениха тази година. Това се наблюдава за първи път.”, каза Малкоч.


Той добави, че броят на рибите в Грузия също намалява поради промяна на маршрутите.


„Това природно бедствие е много сериозен проблем, “, каза той.


Министерство на земеделието и горите на Турция преди седмица забрани лова на хамсия в черноморския район на страната за 10 дни тъй като размерът на уловените риби напоследък е по-малък от минималния размер от 9 см. Ако ситуацията не се подобри е възможно тази забрана да бъде удължена. 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?