Следвайте ни

Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с висши политици и духовници в Истанбул 

viber icon

Негово светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, Архиепископът Саак Машалян, 85-ият арменски патриарх на Турция, Юсуф Четин, митрополитският епископ на Истанбулско-сирийската църква и Исхак Халева, главен равин на еврейската общност в Турция, бяха сред официално поканените на срещата, проведена в президентския работен кабинет в двореца Долмабахче, в Бешикташ, Истанбул. 


След срещата, продължила три часа, министърът на правосъдието Абдулхамид Гюл и говорителят на президента Ибрахим Калън, домакини на събитието, говориха пред турските медии.


Гюл каза, че са имали важна и ефикасна консултативна среща с представители на малцинствените общности, добавяйки, че са предприети важни стъпки под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган по време на правителствата на Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в продължение на 18 години.


„Особено през 2008 г. отново видяхме, че всички стъпки, предприети след и преди разпоредбите относно фондациите, са дали много важни резултати за премахване на пречките пред малцинствата“, каза Гюл.


По-нататък той каза, че на продуктивната среща са били обсъдени предложения относно правата на собственост, правото на образование и правото на организиране.


Отбелязвайки, че управляващата ПСР демонстрира подход за увеличаване на свободата за всички граждани, Гюл каза, че те са обсъдили и допълнителни стъпки срещу престъпленията от омраза.


Калън също каза, че са имали много продуктивна среща с духовните водачи и представители.


Той каза, че членове на малцинствените общности, които преди не са могли да намерят адресати в държавата, сега са приети и се обръщат към най-висшите власти в Турция.


„Както знаете, със Закона за даренията, приет през 2008 г., настъпи историческа, революционна промяна и имотите и недвижимите имоти, които принадлежаха на фондации, им бяха върнати.“


Той добави, че на срещата са обсъдени и някои специфични въпроси, свързани с църкви, училища и имоти, които са на дневен ред на представителите на малцинствата.


Негово светейшество Вселенският патриарх Вартоломей в скорошно интервю пред американски медии по случай 29-годишнината от интронизацията му на престола на православната църква, заяви че постоянна болка в сърцето му е, Богословското училище в остров Хейбели (Халки), на Принцовите острови в Истанбул, което продължава да остава затворено от турските власти вече десетилетия. "Преустановяването на дейността на училището в Халки за половин век нанесе критична вреда на нашата Вселенска патриаршия", заяви патриархът. 
Тази тема е ключова и в преговорните разговори на правителствено ниво между Турция и Гърция. 


Президентският говорител Калън, по повод срещата в Истанбул допълни:„Изключително важно е да се борим с престъпления от омраза и дискриминация с един глас, особено в момент, когато и антиислямизмът, и антисемитизмът, и антихристиянството са във възход по целия свят“, каза той.


„Тук отново заявихме, че няма правно или хуманитарно основание да осъдим, обвиним или направим някой обект на омраза, независимо от религиозната му идентичност, поради религията, етническата им идентичност или убеждението.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?