Следвайте ни

Временно примирие: Турция и Гърция спряха военните учения в Средиземноморието

viber icon

Турция и Гърция се споразумяха да отменят военните учения в Източното Средиземноморие, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.


"Мога да потвърдя, че и Гърция, и Турция са решили да отменят военните учения, които са били планирани за следващата седмица на националните им празници", каза Столтенберг на пресконференция след срещата на министрите на отбраната на НАТО.


"Приветствам отмяната на двете военни учения, гръцкото и турското учения, отчасти поради намалените рискове за инциденти и произшествия, но и защото помогна да се проправи път за преговори по основния проблем", каза шефът на НАТО.


На 28 октомври е националният празник та Гърция, а на 29 октомври е националният празник на Турция. За тези дни двете държави бяха обявили  военни учения в Средиземноморието, което притесни партньорите им от НАТО. 
"И аз също приветствам усилията на Германия да улесни и да помогне на тези преговори да започнат и се надявам техните проучвателни разговори да започнат възможно най-скоро," добави той.


Членовете на НАТО Турция и Гърция са в противоречие по отношение на противоречивите претенции за природен газ в Източното Средиземноморие и припокриващи се възгледи за размера на техните континентални шелфове. Анкара обвинява Атина в провеждането на максималистична политика в региона и подчертава, че морските й претенции представляват нарушение на суверенните права на Турция и тези на турската маст на Кипър.


В четвъртък Столтенберг каза също, че Турция и Гърция вече се срещат ежедневно в централата на НАТО в Брюксел в опит да разрешат споровете в Източното Средиземноморие.


Той също така призова Гърция и Турция да се ангажират на политическо ниво, насърчавайки президента Реджеп Тайип Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис да разговарят лично.

 

Предстоящите разговори ще бъдат 61-ви по рода си, тъй като двете страни започнаха  разговори по проблемите в Източното Средиземноморие на 12 март 2002 г., с цел да излязат със справедливо, устойчиво и приобщаващо решение. Но от 2016 година преговорите практически бяха замразени и напрежението мужду двете държави започна да ескалира. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?