Следвайте ни

Възстановяват коралови рифове с 3D глинен печат

Китайски архитекти извършиха чудо под водата

viber icon

Всички морски обитатели са зависими от екосистемата, която съществува от 485 милиона години и заема около 284 300 кв. км площ.

В Хонконг изследователите разработват 3D печатни структури, използващи органични материали. Техните разработки преосмислят изкуствените рифови структури чрез 3D глинен печат. Иновацията им може да доведе до създаването на нови плантации под морето.

Нов изследователски проект за възстановяване на коралите се осъществява чрез сътрудничество между лабораторията за роботизирано производство, Архитектурния факултет на Университета в Хонконг и Института по морски науки на Университета Swire. Проектът е поръчан от Министерството на земеделието, рибарството и опазването на природата (AFCD) и е част от мярката за възстановяването на коралите в морския парк Hoi Ha Wan в Хонконг.

Преди изкуствени рифове са правени от замърсяващи материали като пластмаса, бетон или метал. Сега обаче има възможности за използване на екологично чисти материали, като керамика и теракота. Екипът на проекта от HKU използва технология за 3D печат, за да проектира структури за конкретни места с различни екологични предизвикателства, например утаяване. И по този начин подобряват екологичното възстановяване. Така екипът от морски биолози и архитекти разработи серия от 3D печатни теракотени рифови структури, за да подпомогне възстановяването на корали, осигурявайки структурно сложни субстрати в деградирала зона.

Кораловите рифове съществуват от 485 милиона години и заемат около 284 300 кв. км, което се равнява на около половината от площта на Франция. Те осигуряват подслон за поне 25% от всички морски видове - мекотели, риби, червеи, ракообразни, гъби и др. Обикновено намиращи се в по-топлите и чисти води, кораловите рифове по света са застрашени от замърсяване от битови отпадъчни води, разливи на нефт, утаяване и най-вече от повишаване на температурата в океана.

Тази заплаха притеснява природозащитниците по целия свят. Например в Хонконг морският парк Hoi Ha Wan притежава повече от три четвърти от кораловите видове в страната. Те са дом на повече от 120 вида риби, свързани с рифовете. Въпреки това, заради биоерозията през годините и замърсяването, местната коралова общност е изложена на риск с годините, пише сайтът за архитектура archdaily.com.

Коралите са от основно значение за морския живот. Наричани тропически морски гори, те образуват едни от най-разнообразните екосистеми на Земята. Служат за убежище, зона за размножаване и хранене на десетки видове морски обитатели и тяхното отсъствие може да повлияе негативно на местното биоразнообразие.

 

900 острова оформят Големия бариерен риф

На възраст 18 милиона години Големият бариерен риф е най-голямата система от острови и коралови рифове в света. Тя може да се види от Космоса с невъоръжено око. Съставена е от над 2 900 отделни рифа и 900 острова. През 1981 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО.

Големият бариерен риф е верига от коралови рифове и острови, намиращи се в Коралово море на североизточния бряг на Австралия. Дължината му е 2500 километра, започвайки от Тропика на Козирога до Гладстон и достигайки на север до Торесовия пролив, отделящ Австралия от Нова Гвинея, а ширината му варира от 2 до 150 километра. Обиталище e на 15 000 вида риби. Площта му обхваща 344 400 кв. км, което е повече от площта на Великобритания. Голяма част от рифовете под влияние на абразионно-акумулативната дейност на океана са се превърнали в коралови острови.

Обявен е за морски парк, а през 1981 г. е включен в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО. Цялата акватория и островите са разделени на шест зони на достъп. Зоната с най-строг контрол е запазена за научни изследвания. Въпреки това екосистемата на Големия бариерен риф е толкова уязвима, че по цялото ѝ протежение са забранени всякакви добивни работи, добива на нефт и газ, както и търговският подводен риболов, без значение със или без акваланг.

 

Билдинг имитира природното чудо

Вдъхновени от кораловите рифове на Средиземно море, френските дизайнери Atelier Fernandez & Serres са обгърнали този жилищен блок с розова мрежеста фасада, която наподобява коралов риф.

Високата 6-етажна сграда, която е почти изцяло обвита с „екран“ от ивици в коралово розов цвят и свети в земно червено-оранжево под лъчите на средиземноморското слънце, е сглобяема. Архитектите са използвали математически алгоритъм, за да се съберат заедно нишките на неправилните модули, които имитират вида и ритъма на коралов риф.

Билдингът се намира в източната част на Пиренеите във Франция, сградата има 74 апартамента за студенти и изследователи, работещи и учещи в океанографската обсерватория в страната - научен институт на крайбрежието при Банюлс-сюр-мер. Имитирайки пипала на морски анемони, богато украсената в розово решетка осигурява защита на неприкосновеността на личния живот, както и филтър за естествена светлина.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?