Следвайте ни

Ваксинират хората над 55 г. и журналистите в Турция

viber icon

Турция в сряда регистрира поредния черен рекорд с 362 смъртни случая от COVID-19 през последните 24 часа. Общият брой на смъртните случаи в страната поради смъртоносния вирус е достигнал 36 975 души.

По същото време бяха регистрирани общо 61 967 нови случая на коронавирус.

Повечето нови пациенти са били заразени, при домашни посещения или работят на места с много хора. 

Страната продължава да е на четвърто място в световен мащаб, и първа в Европа, по брой ежедневни инфекции на седмична база, предаде Ройтерс. В Истанбул, където броят на тежките случаи нарасна драстично през последните седмици, заетостта в отделенията за интензивно лечение е 71,4%, според данните на Министерството на здравеопазването.  

От тази седмица хората на 55 и повече години вече имат право на ваксинация. Ето защо много хора се стичат към клиники и болници, след като са си взели онлайн час. Турция започна кампания за ваксинация през януари за здравните работници, и най-възрастните хора. Възрастовата граница постепенно беше намалена до 65 и сега достигна 55 и повече.
От миналата седмица представителителите на медиите и туристическия сектор също получиха право на ваксинация. 

Властите обявиха, че 23% от хората на възраст 65 и повече години все още не са кандидатствали за ваксинация, както и 14% от здравните работници не са имунизирани досега. 

От скоро може да се избира реално и между двете налични в страната ваксини. 
Този очевидно нарастващ интерес, довел до опашки за ваксини, обаче може да се обясни с редица фактори според турските медии. Едно от тях е, че хората на възраст над 55 години съставляват голяма част от населението. Друг фактор е популярността на ваксината Пфайзер-Бионтек, въпреки че доставките й засега са ограничени в Турция. Ваксината не се предлага във всички болници, тъй като се нуждае от специални условията на съхранение. Тя все още не е предоставена и на личните лекари. Най-разпространена е китайската Коронавак. 

В разговор с агенция "Доган Хабер" (DHA) професор Мехмет Джейхан, детски експерт по инфекциозни болести в университета Хачеттепе каза,  „До 75% от населението трябва да бъдат ваксинирани, преди да видим конкретно цялостно въздействие на ваксината върху обществото. Неправилно е да се очаква рязък спад в случаите само с малко съотношение на ваксинация. Засега 9,5 на сто от населението е ваксинирана с две дози. Но хората трябва да са наясно, че броят на случаите щеше расте все повече и повече, ако нямахме ваксинации и ограничения “, каза той. Джейхан посочва, че Австралия, Нова Зеландия и Израел са били примерни, тъй като са се придържали едновременно към ограничения и ваксинация.
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Aishe

Aishe

22.04.2021 | 13:11

Vsichki turci se vaksinirat otzad. Taka e vekove

Отговори
0 0
Gele

Gele

22.04.2021 | 13:03

Zakrivaiiiiiiiiiii

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?