Следвайте ни

В Турция контролират COVID-19 по телефона СНИМКИ

viber icon

В сряда турските власти въведоха нови ограничения, които разшириха използването на електронен код за проследяване на пациенти с COVID-19. Сега хората ще трябва да показват своя HES код, докато пътуват в градския т анспорт или докато отсядат в хотели и други места за настаняване в цялата страна съгласно новия набор от ограничения.

HES код, съкращение на мабилно приложението Hayat Eve Sığar (Живота се побира в къщи), разработено от Министерството на здравеопазването, генерира уникален код, който може да бъде изтеглен чрез едноименното приложение. Той удостоверява здравето на потребителя, независимо дали лицето страда от коронавирус или не. Кодът съществува от няколко месеца и до сега беше задължетелен за авиационния, влаковия и автобусния междуградски превоз, но от днес вече е задължителен и за пътуване в градския транспорт в големите градове.

Апликацията контролира дали сте имали контакт с хора болни от коронавирус докато сте били в обществени сгради или в транспортни средства. 

Кодът ще бъде интегриран в електронни пропуски, използвани в масовия транспорт, от метрото до автобусите. Електронните пропуски на пациентите с COVID-19 ще останат прекъснати по време на периода на изолация в дома. Този ход има за цел да обезкуражи нарушителите на карантина, които са били често срещана гледка в някои градове.

На хотелите също ще бъде забранено да приемат клиенти, които не могат да покажат своя HES код. Хотели и други съоръжения за настаняване, които приемат такива клиенти, ще бъдат затворени за 10 дни.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?