Следвайте ни

Учени със сензационно откритие в гробницата на Тутанкамон

viber icon

Екип от археолози съобщи, че са открили потенциално доказателство за скрита стая зад стените на прочутата гробница на Тутанкамон в Долината на царете в Египет, където може да се намира тялото на Нефертити.

Изследователите, водени от египетския министър на антиките Махмуд Елдамати, са сканирали стените на гробницата на младия фараон с радарна технология, която може да разкрие какво се крие зад плътни обекти, съобщава Newsweek, цитиран от "Блиц".

Според екипа, тези сканирания са показали наличието на непознато досега пространство в близост до погребалната камера, с размери 2 метра височина и 10 метра дължина.

Това може да подкрепи противоречивата теза, сочена от някои египтолози, че в стените на гробницата се намира мрежа от скрити камери и че там е положено тялото на царица Нефертити, което така и не е открито.

Тутанкамон, наричан още цар Тут, става владетел на Египет като дете приблизително около 1332 година пр. Хр., но управлява едва до 1323 г. пр. Хр. Умира на 19-годишна възраст.

Малко неща са били известни за детето-цар преди откриването на прочутата му гробница през 1922 година от британския археолог Хауърд Картър. Това превърнало Тут в един от най-знаковите символи на Древен Египет.

Нефертити била съпруга на бащата на Тутанкамон Ехнатон, който управлявал Египет между 1353 и 1336 г. пр. Хр. Тя, обаче, не била майка на Тут, а неговата най-млада мащеха. Освен това тя била негова тъща – дъщеря ѝ Анхесенамон била омъжена за Тут.

Съдбата на тленните останки на Нефертити отдавна е спорен въпрос сред учените.

Според Елдамати, ориентацията на скритото пространство, открито при сканиранията, показва, че то е свързано физически с гробницата на Тутанкамон, която е известна с кодовоте име KV62.

Откритията са представени пред египетския Върховен съвет по антиките по-рано този месец, но тепърва ще бъдат публикувани в научни списания.

Египотологът от Чикаго Рей Джонсън, който не е участвал в изследването, описва последните открития като „изключително вълнуващи“.

Според него има вероятност царица Нефертити да лежи в скритата стая като в същото време подчертава, че камерата може да е част от друга гробница, вероятно тази на Анхесенамон. Както при Нефертити, и нейният гроб е мистерия.

Ако царица Нефертити бъде открита тук, това би имало огромно значение, което не може да бъде подценявано. Според някои египотолози тя управлявала Египет като фараон за кратък период преди Тутанкамон да се качи на трона.

Снимка: Shutterstock

Сензационно откритие в гробницата на Тутанкамон

 

„Ако Нефертити е погребана като фараон, това би било най-голямото археологическо откритие в историята“, казва египтологът от Университета в Аризона Ниълъс Рийвс, който през 2015 година публикува свое проучване за скритите камери в гробниците.

Други учени, обаче, са скептично насторени към идеята за скрити помещения, свързани с KV62.

Бившият министър по антиките Захи Хавас заяви, че не са били намерени следи от скрити входове в гробницата по време на проучване през 2019 година.

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?