Следвайте ни

Турция започна ваксинация на 1,2 милиона учители

viber icon

Учителите в Турция от днес започнаха да получават ваксинации срещу COVID-19. Това става дни преди планираното прогресивно масово завръщане в клас от понеделник. Министърът на националното образование Зия Селчук беше сред първите, които получиха доза от ваксината. Тя заяви, че над 1,2 милиона души, работещи в училища в цялата страна, ще бъдат имунизирани.

Министър Селчук, който е бивш учител, се присъедини към персонала на основно училище в северната провинция Чорум за ваксинация. „Учителите могат да си уговорят час за ваксини онлайн или като изпратят текстово съобщение (до здравния орган, отговарящ за ваксинациите), за да си уговорят час“, каза Селчук пред репортери.

Селските училища, бяха отворени на 15 февруари за обучение, докато началните училища и паралелките за осмо и дванадесетокласници в цяла Турция ще бъдат възобновени на 1 март. Съдбата на останалите класове все още е неясна. Тяхното обучение продължава онлайн за сега.

С ваксинацията властите се надяват да осигурят безопасна среда за учители и ученици, които са били принудени да преминат към онлайн класове от миналата година, с изключение на краткото отваряне миналата година.

За 40 дни над 7,6 милиона души в страната са получили първата доза от ваксината, произведена от китайската фармацевтична компания SinoVac, а 1,2 от тях са получили и втората доза.

В понеделник се предвижда да отпаднат част от ограниченията срещу коронавирус въз основа на данните за разпространението на вируса в отделните провинции.

Според плана, изготвен от експерти в Анкара, страната ще бъде разделена на четири рискови области според няколко фактора с фокус върху броя на случаите на 100 000 жители, като праговете са 10, 35, 100 и повече 100 заразени.

От началото на пандемията Турция е регистрирала над 2,6 милиона COVID-19 случая и 28 213 починали от вируса. Към момента броят на новозаразените и смъртността в Турция са значително по-ниски от средното ниво в Европа.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?