Следвайте ни

Турция революционно: Навръх Нова година всички под ключ

viber icon

Член на правителствения научен съвет по въпросите с коронавируса пепоръча да се обмисли четиридневна пълна забрана за излизане от домовете от 31 декември, за да се ограничи пандемията в Турция. 

Тежката битка на страната срещу пандемията от коронавируса продължава с нови мерки. 
От тази седмица в делничните дни бе въведен комендантски час всеки ден от 21 ч. до 05 ч. на следващия ден, а през уикендите - пълна забрана за излизане извън домовете с начален час 21 в петък до 05 ч. в понеделник.

Професор Мустафа Нечми Илхан, член на Съвета за социални науки на Министерството на здравеопазването, препоръчва  да се удължи с един ден съществуващия вече комендантски час, за да се намали мобилността през предстоящите Новогодишни празници.

Както навсякъде, така и в Турция празненствата на Нова година са мащабни събития, особено в големите градове, където хората масово излизат на улицата да празнуват. Илхан казва, че трябва да бъде наложен полицейски час от 31 декември до края на уикенда. „Трябва да ограничим хората да се събират по улиците и в домовете за новогодишни партита. Подобен удължен комендантски час беше приложен на Рамазан Байрама през май“, каза той. 

В обръщение пред нацията в понеделник президента Ердоган обяви нови мерки за борба с пандемията, които влязоха в сила от вторник. Той спомена и факта, че се забраняват всякакви домашни събирания и партита, в това число и новогодишни. 

След строги ограничения през пролетта Турция премина към процес на нормализиране в началото на лятото. Броят на пациентите в страната от началото на есента нараства значително. Тази седмица ежедневните новооткрити вирусоносители са по над 30 хиляди, а смъртните случаи рекордно надминават 190 души дневно. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Гост

Гост

04.12.2020 | 07:18

За коледа също им препоръчвам

Отговори
0 0
Пиночет

Пиночет

03.12.2020 | 11:54

Това си е диктатура,нямаща нищо общо с медицината.

Отговори
2 1
Така не трябва

Така не трябва

03.12.2020 | 10:24

Това си е затвор заради нещо ,което е с много неизвестни,демек въздух.

Отговори
2 2
Нали?

Нали?

03.12.2020 | 11:06

Щом не се вижда, значи не съществува!

Отговори
2 0
Така трябва

Така трябва

03.12.2020 | 09:13

Така се прави!

Отговори
8 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?