Следвайте ни

Турция празнува Деня на републиката със светлинно шоу

viber icon

Турция празнува днес "Деня на републиката", 97-та годишнина от основаването на съвременната турска република. Отбелязването на деня тази година е под необичайни мерки за социална дистанция заради Covid-19 и с ограничени тържества, тъй като в страната се наблюдава рязко покачване на случаите на коронавирус с настъпването на грипния сезон.


Вътрешното министерство изпрати инструкции до областните служби на всички 81 провинции в страната, в който се излагат мерките за предстоящия Ден на републиката.


Днес тържествата за полагане на венци ще се провеждат с минимум участници, носещи защитни маски за лице и спазващи правилата за социална дистанция.


В делегациите ще се включват по един представител от политическите партии представени в парламента, и тесен кръг представетели на граждански организации.


„Никаква друга програма няма да има право да бъде организирана от никоя друга институция освен програмата за церемонии и тържества, одобрена от обласгните управители“, обявиха от МВР.


Главният заместник-председател на опозиционната Републиканска народна партия (РНП), Йозгюр Йоджел, разкритикува управляващите заради въведените "крайни" ограничения за тържествата поради коронавируса.


„Не можете произволно да забранявате на нашите граждани да празнуват Деня на републиката ни, ако те се съобразяват с пандемичните условия и хигиенните правила“, написа Йоджел в Туитър.
Той даде за пример, далеч по-маловажни събития, организирани от управляващата партия, при които били пренебрегнати мерките за социално дистанциране, а сега при този най-важен за съвременния светски облик на страната празник, се прилагат драконовски мерки за сигурност. 
„Ще се предаде ли вирусът сега, ако не се предава с молитви в Света София или по време на конгресите на управляващата партия?“ - попита той.


Междувременно стотици асоциации, юридически дружества, неправителствени организации, държавни служби, градски съвети, училища и фирми вече пуснаха послания за честване, за да отбележат годишнината в "събития" в социалните мрежи днес.


С изключение на онлайн тържествата, местните власти, предимно в общините с кметове от опозиционната РНП, се очаква да отпразнуват Деня на републиката със светлинни и звукови шоута по улиците поради мерките на COVID-19.

Снощи много жители и гости на Истанбул успяха да видят светлинното шоу, проведено върху новата телевизионна и радио кула в Кючюк Чамлъджа. 


От цял Истанбул можеше да се наблюдават LED-светлините, покриващи кулата, мигащи синхронно в симетрични форми, както и изображението на развяващо се турско знаме.

Телевизионната и радио кула, беше завършеноба и започна да се използва преди известно време, спечели признателността на жителите на Истанбул. Тя е с височина 369 метра, и е кандидат да стане новият символ на Истанбул, като добавя нов нюанс към красотата на Истанбул. 


При светлинното шоу снощи освен турското, в знак на солидарност бе изобразено и азербайджанското знаме върху кулата. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

29.10.2020 | 11:50

Каква република пък са тия ислямисти :D

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?