Следвайте ни

Талибани саботират мирната среща за Афганистан

viber icon

Турция заяви, че отлага дългоочакваната афганистанска мирна конференция в Истанбул.


„Смятахме, че би било от полза да отложим срещата. Консултирахме се с Катар, Съединените щати и ООН и решихме да я проведем след края на Рамадана, който приключва в средата на май“, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред новинарския канал Хабертюрк вчера.


Чавушоглу добави, че "няма нужда да бързаме" след неотдавнашното решение на САЩ да изтеглят войските си от Афганистан.


Международната конференция, смятана за съществена за бъдещето на разкъсаната от войната на фона на ескалиращо насилие, трябваше да се проведе от 24 април до 4 май.


По-рано талибаните отказаха да присъстват на каквато и да било афганистанска мирна среща, докато всички чужди сили не бъдат изтеглени от Афганистан.


„Конференцията би била безсмислена без присъединяването на талибаните. В момента решихме да я отложим, тъй като няма яснота относно формирането на делегациите и участието “, каза Чавушоглу.


„Целта не е да се инициират алтернативни преговори с Доха, а да се допринесе за процеса. Домакините на срещата в Истанбул ще бъдат Турция, Катар и ООН. "


Висш служител на афганистанското правителство потвърди пред агенция Ройтерс, че срещата в Истанбул „не се провежда на датата, защото талибаните отказаха да присъстват“.


Говорителят на талибаните Мохамад Наим заяви в Ройтерс в текстово съобщение, че групата не разполага с информация за отлагането и че не може да каже нищо за бъдещите дати на конференцията след Рамадана.


Миналата година САЩ и талибаните се споразумяха всички чуждестранни сили да бъдат изтеглени от Афганистан до 1 май - дата, която беше изместена миналата седмица от американския президент Джо Байдън.


Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс не потвърди отлагането, но заяви, че по-широките дипломатически усилия ще продължат.


Преговори между талибаните и афганистанското правителство започнаха миналата година в катарската столица Доха, но напредъкът беше бавен и насилието продължи да ескалира в Афганистан.


Вашингтон се опитваше да ускори процеса, който включваше настояване за срещата на върха в Турция, на която трябваше да присъстват повече от 20 държави и световни органи.


Талибаните управляваха Афганистан от 1996 до 2001 г., когато бяха отстранени от водени от САЩ сили. Оттогава те водят продължително въоръжено въстание и все още контролират широки територии.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?