Следвайте ни

Страшно: Смъртните случаи в Турция са се удвоили спрямо 2019-а

Страната регистрира над 400 000 излекувани от COVID-19

viber icon

Турция в неделя отчете общо 400 242 излекувани от коронавирус с 4015 нови попълнения през последните 24 часа, показват данните на здравното министерство. 

През изминалия ден страната премина психологическия праг от 30 хиляди дневни новоинфектирани с COVID-19, включително 6439 симптоматични случая, показват данните на министерството.

Броят на смъртните случаи е 185, като броят на загиналите ежедневно нараства.

В болниците вече не се намира място за нови болни, заявяват специалистите. Около 80 на сто от симптоматичните болни хора се изпращат за домашно лечение. 

Специалисти алармират, че в много болници има списък с чакащи за интензивно отделение. За момента няма недостиг на персонал, оборудване или лекарства. Но много нови болнични помещения, в това число коридори и столови се преобразуват в импровизирани интензивни отделения, съобщават медиите в страната. Километрични опашки се извиват пред държавните болници, с чакащи със симптоми за PCR тестване, тъй като там е по-евтино, в сравнение с частните болници. 

"Броят на тежко болните пациенти продължава да се увеличава. Подкрепете нашите здравни специалисти, които ефективно носят тази тежест. Добавете сила към тази борба, като следвате по-строгите мерките", заяви здравният министър Фахретин Коджа в Туитър.

Много кметства, предимно от големите градове Истанбул, Анкара, Измир и Бурса откриват нови терени за гробища, където се опитват да погребат удвоения брой починали, в сравнение с минали години. Има недостиг на гробищен персонал. 

Кметовете от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) в Истанбул, Анкара, Измир и други населени места алармират, че изнесените данни от здравното министерство за смъртните случаи в страната са повече от обявените. 

Очаква се след заседание на правителството, ръководено от президента Реджеп Тайип Ердоган днес, да бъдат взети още по-строги мерки, тъй като експерти и власти предупреждават за влошаване на пандемията на коронавирус в цялата страна.

След леко разхлабване на мерките през лятото, Турция трябваше да въведе няколко нови ограничения през този месец, тъй като процентите на заразяване в цялата страна се влошиха с настъпването на грипния сезон. Междувременно грипните ваксини в страната са недостатъчни и те за първи път не се продават в аптеките, а се прилагат само на най-рисковите групи безплатно, по предписание на личния лекар. 

След предишно заседание на кабинета на 17 ноември президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви първата фаза от ограничения срещу Covid-19. 

В момента в страната има частичен комендантски час от 20:00 до 10:00 часа във всички провинции, но само в събота и неделя. 
Турция ограничи излизането на възрастни граждани на възраст 65 и повече години и младежи на 20 и по-млади години, с изключение на съответно между 10:00 и 13:00 и между 13:00 и 16:00 часа.

Училищата също бяха затворени поне до края на първия срок.

Други мерки включват забрана на ресторантите и кафенетата да приемат клиенти, обслужващи само поръчки за доставка по домовете.

Пушенето е забранено на обществени места в цялата страна. 

Ден след обявяването на първите мерки министърът на здравеопазването Фахретин Коджа потвърди продължаващото значително увеличение на случаите на коронавирус в страната като заяви, че нови още по-строги ограничения са „неизбежни“. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

СПРЯМО 2019 ли? Няма значение, какиното!

СПРЯМО 2019 ли? Няма значение, какиното!

30.11.2020 | 17:00

Самото заглавие даже е сбъркано. Никой не сравнява с ...1999 година или с 20-ти век. Като си толкова отра'кан що не изнесеш нашенската цифра от 'Г'Р'А'О' =Гражд. Регис'тър ражд/СМ'Т БЕЗ "ДИАГ'НОЗИ" и шикалка'вене, обща цифра тотал по седмици тая година, а? А?

Отговори
1 0
Султанът стана смешен

Султанът стана смешен

30.11.2020 | 16:50

Хич не изчетох загелпената предълга статия - след като НОВИНАТА е едно изречение: Вчера стана ясно, че турците се перчеха като най-добра статистика сравнена с европейските, обаче изведнаж станаха НАЙ-ЗЛЕ даже сравнени с италианците. Досега те просто изнасяли БОЛНИЧНИ сведения за пациенти СЪС СИМПТОМИ; без да съобщават за натръшканите по канавката и из домовете. До болница кой да стане мукаят ато и там никакво ЛЕЧЕНИЕ НЯМА...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?