Следвайте ни

След баклавата и смокините: Турски зехтин с георграфско указание от ЕС

viber icon

Зехтинът Милас, търговска марка на едноименния югозападен турски град, който се намира до популярния Егейски курорт Бодрум, бе регистриран от Европейския съюз за защитено наименование за произход и географско указание.

Търговско-промишлената камара на Милас, кандидатствала за регистрацията, заяви в изявление, че признаването и защитата, предоставени от ЕС,  „увеличава признанието и конкурентоспособността на продукта, като засилва вътрешното търсене и потенциала за износ и допринася за икономиката в региона, където се произвежда“.

Милас, люлка на цивилизацията в региона, разположена в провинция Мугла, отдавна е известна със своето производство на маслини.  


Историята му датира още от праисторическите времена. Това е древната столица на Кария, от 7 в.пр.н.е. после съществува по времето на персийски, римски и христианския период. 
Още по време на османската епоха зехтинът, произведен от маслиновите гори край Милас, е бил много известен.

Този зехтин е петият турски продукт, получил географско указание от ЕС, след баклавата в югоизточната провинция Газиантеп, смокините и кестените в  Айдън и кайсиите в източната провинция Малатия. 

Бекир Пакдемирли, министър на земеделието и горите, изрази радостта си от нарастващия списък на стоките, които получават защита и признание както на национално, така и на международно ниво.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай