Следвайте ни

Ще заминат ли хиляди студенти на бригади в САЩ?

Те са под въпрос заради епидемията от коронавирус

viber icon
Пандемията от COVID-19 сложи спирачка и поостави хиляди студенти на изчакване по отношение на бригадите в САЩ. Все още няма яснота дали ще могат да заминат, за момента пътуванията са само отменени, заявиха от външното ни министерство, цитирано от Нова тв. 
 
Всяка година близо 6 хиляди български студенти заминават за Америка. Бригадите трябваше да започнат от средата на май. Вече няколко пъти се отлага датата, като засега е насрочена за средата на юни. Издаването на визи също е отложено за неопределен период, което поставя много студенти в ситуация да се откажат от мечтаното пътуване.
Нели Стоилова за трета поредна година подава документи за програмата. Това е последното лято, в което студентката има право да се възползва от офертата за културен обмен, полетът й е след седмица.
 
"Капарирала съм си самолетния билет, платила съм застраховка и визата. До момента съм дала хиляда долара", разказва Нели Стоилова.
 
В случай, че се откаже или бригадите бъдат отменени Нели изчислява, че ще успее да възстанови само половината от дадената сума. Тъй като няма застраховка при отказ от пътуване, ще трябва да плати неустойка в размер на хиляда лева. 
 
"Самите работодатели забавят старта на програмата и най-вероятно няма да се случи. Знам, че има доста хора, които са теглили кредит и за тях това е доста неприятна ситуация. В момента има доста недоволни студенти за това, че няма да им се връщат пари или ще плащат неустойки, за които нямат вина", казва още Нели.
 
От американското посолство у нас препоръчаха на студентите да следят страницата на Бюрото по културни и образователни въпроси към Държавния департамент.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?