Следвайте ни

Сърбия ни обвини в тежки фашистки престъпления, включи и Цеца

Познавам и Бойко Борисов, и Зоран Заев, откровена е прочутата певица

viber icon

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич обвини България в извършването на “тежки фашистки престъпления”. Той отправи и заплашителни коментари към македонския премиер Зоран Заев поради казаното от него в интервюто за Агенция БГНЕС.

Дачич бе дългогодишен говорител на диктатора Слободан Милошевич, а през последните години, откакто Александър Вучич пое управлението, бе министър на външните работи.

Пред проправителствената телевизия “Пинк” Ивица Дачич попита “дали сръбската общественост въобще е наясно с намеренията на България”. Разговорът започна с откъс от интервюто със Зоран Заев, в който той казва, че България е приятелска държава.

“Зоран Заев не е политически неграмотник. Той много добре знае, че казаното не е истина. Той много добре знае къде продаваше земеделската си продукция – в Сърбия и Югославия, със сигурност не и в България. Но той има нужда от България”, каза Дачич и извади лист хартия и започна да чете без да вдига поглед: При обявяването на независимостта на Македония на 17 ноември 1991 г. македонският парламент не е споменал нито веднъж България. В нито един документ. В декларацията за приемането на Конституцията се говори само за АСНОМ.

След това Дачич с ирония каза: Ако те смятат, че са българи, че нямат свой език, това си е тяхна работа. Но няма да обявявате българската окупация за администрация. Българската окупация бе част от хитлеристката коалиция. Поне ние, които живеем в южната част на Сърбия, много добре знаем колко тежки бяха българските престъпления. Това не бе администрация.

БГНЕС припомня, че в южната част на Сърбия са Западните покрайнини, където живее българско население. Поради асимилацията и тоталната икономическа изолация през последните 100 г. от над 120 000 души, днес там живеят едва около 20 000.

Ивица Дачич подчерта, че е бил против признаването на Македония с името Република Македония. “Защо трябваше да правим това, след като те признават Косово. Още повече, че целият свят ги наричаше Бивша югославска република Македония”, каза още той.

В студиото бе и сръбската чалгазвезда Цеца Величкович-Ражнятович, съпруга на убития през 2000 г. военнопрестъпник Желко Ражнятович -Аркан. Тя отказа да вземе отношение в дискусията и само каза, че “познава лично и Зоран Заев, и Бойко Борисов”. На това Дачич направи саркастичен коментар: Те все още са две държави.

Бившият говорител на Милошевич осъди и казаното от Зоран Заев за бивша Югославия, която разделяше Македония и България. Не приемам твърдението, че Югославия ги е разделила от България. Ето, днес няма Югославия какво ви разделя?

Ако толкова много искаха да се прегърнат, нямаше да чакат 29 години да дойде 2020 г. Не си мислете, че нас ни е жал. Аз обичам Югославия. Обичам социализма, но денят когато е създадена Югославия, това е един нещастен ден за сърбите.

“Но, не си мислете, че мен ми е жал, че българите и македонците днес ще се прегърнат и ще решават кой е по-голям българин. Мен това въобще не ме интересува. Това, което ме интересува, е какво става със Сърбия”, каза още Ивица Дачич.

В началото на тази година Дачич говори с изключителна агресия срещу България. Пред държавната телевизия обвини София, че се намесва във вътрешните й работи: “За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия.

Но България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство? Миналата година той си позволи непремерен тон и спрямо българския премиер по повод изявлението на Бойко Борисов в Познан за положението в региона.

Тогава след острата реакция на София властите в Белград заявиха, че е “имало проблем с превода”. Борисов тогава поиска Дачич публично да се извини и каза: “Какво точно иска Ивица Дачич? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза, и още по-малко сръбският и българският народ".

В края на ноември 2019 г. сръбският посланик в София бе извикан в българското МВнР по повод скандалното изявление на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, че България масово шпионирала Сърбия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Някой

Някой

30.11.2020 | 21:39

Сърбите са били и ще са по-големи врагове от гърци и турци

Отговори
19 2
Българин

Българин

30.11.2020 | 21:22

Ех как хубаво ви оправи генерал Анте Готовина! Вечна слава и поклон!

Отговори
10 2
историк

историк

30.11.2020 | 21:15

"Братята сърби" винаги са ни удряли в гръб.Още от времето на Византия.Най-верният и съюзник.Накрая на Симеон му писва и я завладява.

Отговори
27 2
Батко

Батко

30.11.2020 | 21:01

Мръсните сърби си показаха зъбките!

Отговори
15 5
Нали

Нали

30.11.2020 | 21:41

Виждаме мръните зъбки на един сръбски комунист! Да си правим изводи за хората в сърбия от изказването на един руски гъзолизец е все едно да си правим изводи за българите от изказванията на Мунчо президентина! И двамата са в процес на оттичане в канала заедно с бог им Путин!

Отговори
16 7
Нали

Нали

30.11.2020 | 21:52

Между другото, батко, селски, какво стана с протестите ви бе? Бая арбап беше да чупиш глави с бухалка! Е, колко успя да счупиш? Или аха да започнеш и хапчетата ти подействаха! Пусти им санитари, тъкмо събереш малко смелост и те вземат че те вържат! Хаха

Отговори
10 6
Батко

Батко

30.11.2020 | 22:41

Преведоха пари за лекарствата ;) Всичко е 6, живи и здрави!

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?