Следвайте ни

Регулират със закон социалните мрежи в Турция

viber icon

Нов закон за социалните медии влезе в сила в Турция, от днес, отбелязвайки началото на нова ера в публичното използване на платформи като Туитър, Инстаграм и Фейсбук.


Според управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото движение (ПНД) новите разпоредби имат за цел да защитят личните данни на гражданите и задължават социалните медии като Туитър, Инстаграм и Фейсбук да имат представители в страната за отстраняване незаконно съдържание и да блокира достъпа до вредно съдържание.


Парламентът ратифицира законопроекта за регулиране на социалните медии първоначално на 29 юли, принуждавайки платформите да спазват условията или да бъдат изправени пред глоби и намаляване на скоростта на честотната лента на интернет.


Правителството казва, че законодателството е необходимо за борба с киберпрестъпността и защита на потребителите.


Законопроектът определя официална дефиниция на доставчиците на социални медии и има за цел да определи отговорен представител за разследвания и съдебни производства, свързани с престъпни постове на платформите.


Чуждестранните доставчици на социални мрежи, които имат над 1 милион посетители на ден в Турция, ще назначат поне един представител в страната. Информацията за контакт на това лице ще бъде включена в уебсайта по начин, който е очевиден и лесен за достъп.


Представителят трябва да е турски гражданин, ако не е юридическо лице.


Представителят ще има за задача да отговаря на индивидуални искания за премахване на съдържание, нарушаващи поверителността и личните права, в рамките на 48 часа, или да предостави основания за отказ. Компанията ще бъде санкционирана, ако съдържанието не бъде премахнато или блокирано в рамките на 24 часа.


Новото законодателство изисква също така доставчиците на социални медии да съхраняват потребителски данни в Турция.


Административни глоби за доставчици, които не изпълняват задължения, ще бъдат повишени, за да насърчат спазването. Преди това глобите бяха между 10 000 и 100 000 TL (1500 до 15 000 USD), но новата сума ще бъде между 1 милион и 10 милиона TL.


Разтревожени от този ход, някои групи за защита на правата призоваха технологичните гиганти Гугъл, Туитър, Инстаграм и Фейсбук. да не се съобразяват с опитите на Турция да регулират социалните медии, като твърдят, че това ще увеличи онлайн цензурата.


Въпреки обажданията обаче Туитър и Инстаграм все още не са коментирали проблема.


Иен Левин, служител на Фейсбук по защита на човешките права , от друга страна, написа в Туитър, че този ход „поражда много опасения относно правата на потребителите в Турция“.


Турските лидери отдавна настояват за реформи в алтернативните медии и наскоро проведоха тези мерки, за да предотвратят поредица от обиди, публикувани онлайн, насочени най-вече към жените и лидерите в политиката, включително членовете на семействата на политици.

Турция се бори с борбата с фалшивите новини и кампаниите за клевета в социалните медии, а законопроектът има за цел да попречи на потребителите да участват в подобни дейности.

Опозицията предупреждава, че това е нова цензура срещу различното мнение в страната и опит да бъдат заглушени опозиционно мислещите които сега са изтласкани от официалните медии и намират своя аудитория единствено чрез социалните медии като Туитър, Фейсбук и Ютюб, които след влизането в сила на този закон ще могат да бъдат цензурирани. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?