Следвайте ни

Путин си каза дали ползва двойник

viber icon

Руският президент Владимир Путин най-после коментира една от най-обсъжданите теми сред сънародниците му. Става въпрос зали властелинът на Кремъл ползва двойник заради мерките за безопасност.

Путин призн в интервю за ТАСС, че идеята се е появила в началото на новото хилядолетие, но той се отказал от нея и никога не е ползвал дубльор.

"Идеята възникна, но аз отказах двойници. Това беше в най-трудните моменти на борбата срещу тероризма", каза Путин. 

Според него е имало предложения двойник да замества руския лидер на мероприятия на места, където държавният глава не е в пълна безопасност. Само че той никога не е използвал такъв метод, става ясно от думите му.

Въпросът за това дали президентът има двойник е един от най-популярните, зададени на руския лидер в Интернет. 

Но и преди 20 години това питане се радва на интереса на руснаците. Например на 24 декември 2001 г. този въпрос е поставен на Владимир Путин от жителка на Костромска област в ефира на телевизионните канали OРT и РТР.

Жената предположи, че двойникът би помогнал на президента да успее да проведе множество срещи, включително на най-високо ниво. Тогава президентът също отговори, че няма двойник.

Друг подобен случай имаше в Сочи през август 2009 г., когато Путин и руският премиер Дмитрий Медведев след работна среща решиха да се разходят по алеята сред жителите и посетителите на града. 

Виждайки ги, една жена предположи, че не президентът и премиерът са тези, които отиват на разходка, а техните двойници. 

"Не, не сме двойници, ние сме", отговорил Медведев с усмивка.

През август 2000 г. тогавашният шеф на Федералната служба за охрана на Руската федерация Евгений Муров в интервю за ТАСС също отбеляза, че Путин няма двойници, като нарече слуховете за него "мит и глупост".

Тогава той призна, че разузнавателните агенции периодично трябва да проверяват информация за възможни заплахи за сигурността на държавния глава, излъчвани от терористите по това време. 

Според Муров обаче използването на двойник би било признание за слабата организация на защита на руския лидер, а от такава мярка просто няма нужда.

Мерките за защита на Путин се засилиха особено много след като Русия се включи във войната в Сирия, подкрепяйки правителството на Асад, което воюва срещу "Ислямска държава".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?