Следвайте ни

Пореден опит: ООН пак ще разрешава кипърския спор

viber icon

Лидерите на турската и гръцката страна на Кипър ще проведат неформална среща през следващата седмица,  заявиха от ООН.

Това ще бъде първата среща между президента на Кипър Никос Анастасиадес и президента на признатата единствено от Анкара Турска Република Северен Кипър (ТРСК) Ерсин Татар.

Двамата ще се срещнат на 3 ноември в контролираната от ООН буферна зона в резиденцията на ръководителя на мисията на ООН Елизабет Спехар.


"Г-жа Спехар очаква с нетърпение да бъде домакин на г-н Анастасиад и г-н Татар за първата им неформална среща заедно като лидери на кипърските гърци и кипърските турци," заявяват от ООН.


Остров Кипър е разделен на гръцка част на юг и турска на север след инвазията на турската армия на острова през 1974 г. 


След множество провалени преговори и несъгласия между двете страни, е създадена ТРСК  през 1983 г. в северната част на острова и е признат само от Турция. Оттогава страната е изправена пред продължаващо ембарго върху търговията, транспорта и културата.

Според Татар, решението на конфликта на острова e създаването на две държави и има подкрепата на Анкара, докато предишния кипърски турски президент Мустафа Акънджъ, беше привърженик на обединението с кипърските гърци на юг.


Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че иска да поднови преговорите между двете страни.


През десетилетията имаше няколко опита за разрешаване на кипърския спор, всички без резултат. Последната среща беше през 2017 година в Швейцария. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?