Следвайте ни

Почина най-възрастният черен носорог в света

viber icon

Най-възрастният черен носорог в света почина в зоологическата градина в Берлин на 46 години, предаде ДПА. Килагуни, чиято отличителна черта бе изключително ясно изразения рог, е пристигнала в берлинската зоологическа градина на 19 октомври 1975-а. Тя има две дъщери - черният носорог Мабури на 18, и индийския носорог Бети на 25, както и внуци - Майша и Карл, на 2 години. Килагуни има общо пет раждания в живота си, с което е допринесла за запазването на защитения вид, посочиха от зоопарка.

След като годините започнали да мъчат все повече старата Килагуни, която най-накрая не е можела да се изправя сама, зоологическата градина, след щателни консултации, е взела решение да я приспи на 21 октомври. Отговорните грижи за животните включват и това да им бъдат спестени ненужни страдания, колкото и да са трудни подобни решения, каза директорът на зоопарка и отбеляза, че Килагуни е била най-възрастният черен носорог в света.

В дивата природа черните носорози много рядко живеят повече от 30 години, посочиха от берлинската зоологическа градина и отбелязаха, че този вид е силно застрашен от незаконно ловуване. Рогът на черния носорог е желан трофей, който се продава като чудотворен лек. От 2008-а Южна и Източна Африка регистрират безпрецедентни нива на бракониерство, от които са застрашени и белите носорози и африканските слонове. През последните 10 години бракониери са убили над 7000 носорози, отбелязва ДПА.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?